Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На горі Парашці збудують прихисток для мандрівників піших подорожей та поціновувачів астрономії

Виконують життєве прохання відомого пластуна Тараса Гаврилишина, який торік загинув на фронті

Так виглядатиме прихисток для мандрівників, які люблять відпочинок в горах. Фото з відкритих джерел
Так виглядатиме прихисток для мандрівників, які люблять відпочинок в горах. Фото з відкритих джерел

До 1 листопада на горі Парашці, що у Сколівських бескидах Стрийського району (висота вершини — 1268 метрів над рівнем моря, за вісім кілометрів від Сколе), збудують астро-туристичний прихисток. Це місце, де туристи пішого маршруту зможуть переночувати, перекусити, відпочити чи перечекати негоду. Також там можна буде дослідити небо. Прихисток працюватиме за принципом соціального готелю, тут зможе одночасно поміститися 17 мандрівників.

Про це повідомила для «ВЗ» начальниця управління туризму та курортів Львівської ОВА Наталія Табака.

Ідея такого прихистку з’явилася не випадково. Виявляється, це було проханням відомого пластуна Тараса Гаврилишина, Чорноморця, який загинув при виконанні завдань на Херсонщині 1 листопада 2022 року. Його пластове псевдо «Айсберг». Тарас Гаврилишин був головним інструктором морського пластування із астрономії та навігації.

Воїн служив у 45-й окремій артилерійській бригаді. Посмертно був нагороджений пластовою відзнакою «Залізний хрест». Чимало років працював туристичним гідом по Карпатах, займався прокладанням гірських маршрутів.

«Прихистком зможуть скористатись усі охочі мандрівники на гору Парашка, без попереднього запису чи дозволів. Уже готовий проєкт від архітекторів. Заклад стане першим на Львівщині з-поміж майбутньої мережі, які формуватимуть концепцію „Парк темного неба“, над яким працюють друзі Тараса та члени Львівського астрономічного товариства, — інформує чиновниця Львівської ОВА. — Йдеться про місця у високогір'ї Карпат, створені для спостережень за зоряним небом. У рамках реалізації проєкту, планують закупити мобільний телескоп та інші речі для організації астрономічних спостережень».

За словами Наталії Табаки, вартість проєкту будівництва прихистку — близько мільйона гривень. На прихисток волонтери будуть збирати кошти, переконує вона, тож з бюджету не витратять жодної копійки.

«Спорудження гірського прихистку на горі Парашка — не тільки втілення задумки і останнього прохання Тараса Гаврилишина, але й нагадування про його цінності, до яких ми повинні прагнути в нашому житті, — розповіла координаторка проєкту Юлія Гвоздович. — Хочемо створити цей прихисток, щоб допомагати людям передати любов та захоплення нашого Героя до зоряного неба. Прихисток стане простором для розвитку астрономічного туризму у Сколівських Бескидах. У мандрівників буде змога досліджувати зоряне небо на гірських полонинах».

Схожі новини