Щоденна норма цукру, безпечна для здоров’я людини
Цукор суттєво впливає на наше здоров’я, зокрема на загальну смертність, астму, карієс, ожиріння, хвороби серця тощо
Цукор — один з найшкідливіших продуктів у світі, тому всі без винятку лікарі радять максимально обмежити його споживання. У новому дослідженні експерти з’ясували, яка кількість цукру безпечна для здоров’я людини.
Результати нового дослідження китайських експертів підтверджують рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я про те, що споживання цукру слід обмежити до шести чайних ложок на день.
Дослідження підтвердило залежність між споживанням цукру з їжею та низкою кардіометаболічних захворювань, особливо збільшенням ваги, ектопічним накопиченням жиру, ожирінням, серцево-судинними захворюваннями, які значною мірою можуть бути пов’язані з надмірним його вживанням.
Вперше про шкоду цукру у ВООЗ заговорили ще 1989 року, і після кількох досліджень було рекомендовано знизити вживання цукру до менш ніж 10% від загальної денної норми. 2015 року ВООЗ оновила свої рекомендації та порадила знизити вживання цукру до 5% - а це близько 6 чайних ложок на день.
При цьому вчені зазначають, що 2015 року ця кількість — 6 чайних ложок — була досить умовною, оскільки відповідних досліджень не вистачало. У 2023 році група фахівців переглянула 73 метааналізи із 8601 статті, які охоплювали дані про здоров’я дорослих та дітей. Було виявлено значні «шкідливі зв’язки» між доданим цукром та багатьма захворюваннями. Вчені також зазначили: напої, що містять цукор, як-от газована вода, енергетичні та спортивні напої - найбільше джерело доданого цукру у багатьох людей. Тож такі напої варто обмежити до 1 порції на тиждень, кажуть вчені.
Медики назвали захворювання, які може викликати стрес. У сучасному світі є безліч факторів, здатних спровокувати стрес або нервовий зрив, тож уважно ставтеся до свого емоційного стану, тому що будь-які порушення можуть спричинити низку серйозних захворювань.