Передплата 2024 «Добрий господар»

Щоденна норма цукру, безпечна для здоров’я людини

Цукор суттєво впливає на наше здоров’я, зокрема на загальну смертність, астму, карієс, ожиріння, хвороби серця тощо

Цукор — один з найшкідливіших продуктів у світі, тому всі без винятку лікарі радять максимально обмежити його споживання. У новому дослідженні експерти з’ясували, яка кількість цукру безпечна для здоров’я людини.

Результати нового досліджен­ня китайських експертів підтвер­джують рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я про те, що споживання цукру слід об­межити до шести чайних ложок на день.

Дослідження підтвердило за­лежність між споживанням цукру з їжею та низкою кардіометабо­лічних захворювань, особливо збільшенням ваги, ектопічним на­копиченням жиру, ожирінням, серцево-судинними захворюван­нями, які значною мірою можуть бути пов’язані з надмірним його вживанням.

Вперше про шкоду цукру у ВООЗ заговорили ще 1989 року, і після кількох досліджень було ре­комендовано знизити вживання цукру до менш ніж 10% від загаль­ної денної норми. 2015 року ВООЗ оновила свої рекомендації та по­радила знизити вживання цукру до 5% - а це близько 6 чайних ло­жок на день.

При цьому вчені зазнача­ють, що 2015 року ця кількість — 6 чайних ложок — була досить умовною, оскільки відповідних досліджень не вистачало. У 2023 році група фахівців переглянула 73 метааналізи із 8601 статті, які охоплювали дані про здоров’я дорослих та дітей. Було виявле­но значні «шкідливі зв’язки» між доданим цукром та багатьма за­хворюваннями. Вчені також за­значили: напої, що містять цукор, як-от газована вода, енергетичні та спортивні напої - найбільше джерело доданого цукру у бага­тьох людей. Тож такі напої варто обмежити до 1 порції на тиждень, кажуть вчені.

Медики назвали захворюван­ня, які може викликати стрес. У сучасному світі є безліч факторів, здатних спровокувати стрес або нервовий зрив, тож уважно став­теся до свого емоційного стану, тому що будь-які порушення мо­жуть спричинити низку серйозних захворювань.

Схожі новини