Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Через «Шлях» — на море?

Торік чимало львівських депутатів їздили за кордон не лише з ціллю привезти гуманітарну допомогу чи дрони для ЗСУ, а й відпочити з родиною на узбережжі елітних курортів

Від початку повномасштабного вторгнення рф до Львівської ОВА звернулося понад 100 тисяч осіб по дозволи на виїзд за кордон через систему «Шлях». Із них 40 тисяч чоловіків призовного віку отримали добро на гуманітарні місії за кордон. Також по дозволи перетнути державний кордон до апарату Львівської ОВА щодня зверталися понад сто громадських організацій.

За інформацією сайту «Наші гроші. Львів», найак­тивніше дозволи на виїзд через систему «Шлях» роздають на Львівщині. Правом виїзду скористались десятки депута­тів Львівської обласної і міської рад. При цьому їздили не лише по гуманітарку, а й щоб відпо­чити зі сім'єю на морі… Депу­тати міської ради, які отримали «путівку на море» через «Шлях», оформлювали листи-дозволи через низку благодійних та во­лонтерських організацій. При­чому один депутат за пів року міг скористатися послугами на­віть п’ятьох організацій. Части­ну цих волонтерських організа­цій зареєстровано в Києві.

Зокрема, за інформаці­єю видання, депутат Львів­ської міської ради, керівник Західного міжрегіонального управління лісового та мис­ливського господарства Ана­толій Дейнека через «Шлях» виїжджав за кордон вісім разів. Дві подорожі йому забезпечив лист-подання у Львівську ОВА, оформлений у державному під­приємстві «Рава-Руський ліс­госп»… Після суспільного резо­нансу дочка Анатолія Дейнеки видалила з Інстаграму усі світ­лини з відпочинку в Хорватії…

Інший депутат Львівської міської ради Юрій Ломага за­вдяки «Шляху» у жовтні 2022 року відвідав один з елітних ку­рортів в Об'єднаних Арабських Еміратах, що поблизу Дубая. Судячи з Інстаграму його до­чки, сім'я Ломаги відпочивала у п’ятизірковому готелі Ajman Saray, де тиждень у двокімнат­ному номері коштує 19 тисяч доларів. У розмові з журналіс­тами Юрій Ломага не зміг при­гадати, що робив у Дубаї, але не заперечив, що там був.

«Юрій Ломага скористався дозволом на перетин кордону через систему «Шлях» за клопо­танням благодійного фонду його бізнес-партнера, ексдепутата Львівської облради та бізнес­мена Григорія Козловського «Домівка Милосердя», — інфор­мує «Наші гроші. Львів». — Цей фонд створили у 2019 році, а во­сени 2022 року ще один бізнес-партнер Козловського, депутат Львівської міськради Олексій Різник зареєстрував ще один благодійний фонд зі схожою на­звою «Милосердна домівка».

«Минулого року щодня по 100−120 громадських організа­цій зверталися по дозволи на виїзд через систему „Шлях“, а бувало, що і по 300−500, — розповіла керівниця апарату Львівської ОВА Ірина Шурпяк, яка відповідає за видачу дозво­лів у системі „Шлях“. — Зараз значно менше — 30−40, бо змен­шилась кількість гуманітарної допомоги. Також у Львівській ОВА сформували до Кабінету Міністрів перелік недобросовіс­них юридичних осіб для запо­бігання внесенню їх у систему „Шлях“, а від волонтерів почали просити додаткові документи, завдяки яким можна було від­різнити підробки. Після того, як запровадили перелік необхід­них документів, чимала кількість організацій не хотіли показува­ти документацію, звіти про при­везену допомогу. З листопада 2022 року подавали велику кіль­кість підроблених листів…».

Схожі новини