Передплата 2024 «Добра кухня»

Накопичувальна пенсія — додаткова опора «на старість»?

Законопроєкт: українці відкладатимуть собі внески у межах додаткової пенсійної системи, а держава їх співфінансуватиме

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 9212 «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення», повідомляє «Бізнес-цензор». Автори документа — група нардепів від правлячої фракції «Слуга народу» (зокрема Давид Арахамія, Галина Третьякова й Мар’яна Безугла).

Законопроєктом передбача­ється встановити обов’язкову участь у системі накопичувально­го пенсійного забезпечення всіх категорій працівників до досяг­нення ними 55 років і обов’язкову сплату роботодавцями пенсій­них внесків на користь таких на­йманих працівників.

Пропонують, аби роботодав­ці сплачували 1% у 2023 році, 1,5% - у 2024, 2% - у 2025 ро­ках — від розміру заробітної пла­ти працівників, а держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах за рахунок коштів держбюджету. При цьо­му розмір єдиного соціального внеску, який сплачується робо­тодавцем, залишається незмін­ним, а накопичувальний внесок включається до складу єдино­го соціального внеску (ЄСВ). За бажання працівника, роз­мір його самостійних внесків може бути збільшено. У випад­ку смерті особи кошти накопи­чувальної системи переходять до її спадкоємців.

Система накопичувального пенсійного забезпечення пра­цюватиме у комбінованому варі­анті: до 2026 року внески грома­дян акумулюватиме державний Пенсійний фонд, а з 2026 року учасники системи зможуть об­рати для себе будь-який автори­зований недержавний пенсійний фонд, куди будуть сплачува­тись внески. Згідно з поясню­вальною запискою законопроєк­ту, обов’язкова накопичувальна система має стати додатковою опорою, яка дозволить громадя­нам здійснювати додаткові інди­відуальні пенсійні накопичення на старість…

Накопичувальну пенсійну систему намагаються впрова­дити вже не перший рік — пара­лельно із солідарною пенсійною системою, яка діє зараз в Укра­їні. За даними директора фінан­сової групи ICU Григорія Овча­ренка, за час незалежності до голосування у Верховній Раді надходили п’ять пенсійних зако­нопроєктів, але жоден не отри­мав підтримки депутатів.

Схожі новини