Передплата 2024 «Добре здоров’я»

росія експортує пальне до Ірану залізницею, — ЗМІ

  • 11.04.2023, 16:30
  • 545

Цього року рф вперше розпочала постачання пального до Ірану залізничним транспортом після того, як постійні покупці уникали торгівлі з росією

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

росія та Іран, які перебувають під санкціями Заходу, налагоджують тісніші відносини, щоб підтримати економіки країн та підірвати санкції Заходу, які країни вважають невиправданими.

Санкції Заходу щодо російських нафтопродуктів через повномасштабне вторгнення росії в Україну, змінили світові ринки палива: танкери користуються довшими маршрутами, а постачальники обирають екзотичні напрямки та способи транспортування. Тим часом Іран роками перебуває під санкціями Заходу з обмеженим доступом до світових ринків.

Восени минулого року віцепрем'єр-міністр рф Олександр Новак оголосив про початок обмінних постачань нафтопродуктів з Іраном, але фактичні постачання розпочалися лише цього року.

За даними ЗМІ, у лютому та березні рф відправила до Ірану до 30 000 тонн палива та дизельного пального. Його постачали залізницею з рф через Казахстан і Туркменістан.

Одне з джерел повідомило, що деякі вантажі з паливом відправлялися з Ірану до сусідніх держав, зокрема — до Іраку, вантажівками.

За даними трейдера на ринку нафтопродуктів Центральної Азії, Іран є виробником нафти і має власні нафтопереробні заводи, але останнім часом його споживання перевищило внутрішнє виробництво палива, особливо — у північних провінціях.

російські нафтові компанії зацікавлені в експорті дизельного пального та палива до Ірану залізницею, оскільки експорт морським транспортом стикається з високими фрахтовими ставками та обмеженням цін, встановленим країнами G7. Однак відомо, що залізничний експорт ускладнений вузькими місцями на маршруті.

«Ми очікуємо, що постачання палива до Ірану зростуть цього року, але ми вже бачимо кілька проблем з логістикою через перевантаженість залізниць. Це може перешкоджати зростанню експорту», — повідомило одне з джерел ЗМІ.

Схожі новини