Передплата 2024 «Добрий господар»

Кіпр хоче надати Україні допомогу у розмінуванні

  • 07.04.2023, 17:30
  • 707

Кіпр планує надати Україні технічну допомогу з розмінування

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Про це повідомив міністр оборони Кіпру Міхаліс Георгаллас.

«Ми будемо приймати персонал, який займатиметься розмінуванням і виявленням мін», — зазначив очільник Міноборони Кіпру.

Відомо, що група з приблизно 18 українських офіцерів прибуде на Кіпр для навчання в останній тиждень квітня.

Тим часом міністр оборони України Олексій Резніков, який перебуває з робочим візитом на Кіпрі, планує оглянути райони, де будуть навчань.

За даними Світового банку, повний комплекс робіт із гуманітарного розмінування території України буде коштувати 37,4 млрд доларів. Згідно із інформацією прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, лише потреби на поточний рік сягають понад 397 млн доларів.

«Закликаємо партнерів до активної взаємодії. Зокрема, перспективним є формат патронату країн G7 над замінованими українськими регіонами. Адже гуманітарне розмінування сприятиме поверненню життя на деокуповані території. Він дозволить реалізовувати інші проєкти відновлення, зокрема — критичної та транспортної інфраструктури», — зазначив глава уряду.

Він також подякував усім, хто допомагає. Європейський Союз, США, Канада та Японія, за його словами, на сьогодні є лідерами у підтримці гуманітарного розмінування.

Відтак залучили 16 млн доларів міжнародної технічної допомоги, також є попередні домовленості про ще 73 млн доларів.

Зазначимо, що Міністерство оборони і американська консалтингова та інженерна фірма Tetra Tech обговорили співпрацю щодо створення в Україні Навчального центру з гуманітарного розмінування.

У Навчальному центрі протягом року планується підготувати 500 фахівців з розмінування. До процесу долучатимуться і представники операторів протимінної діяльності, які на сьогодні працюють в Україні.

«Ми все робимо для того, щоб максимально збільшити спроможність наших груп розмінування для очищення територій України від „подарунків“, які залишила нам війна. Для цього максимально залучаємо іноземних партнерів. Один з прикладів співпраці - робота із компанією Tetra Tech», — пояснив перший заступник міністра оборони України генерал-лейтенанта Олександр Павлюк.

Також він наголосив, що компанія готова розгорнути центр підготовки спеціалістів з розмінування, який, за попередньою інформацією, готуватиме майже 500 українських фахівців протягом року. За словами генерал-лейтенанта, це — потужний крок і одна зі складових спільного плану з розмінування України.

Схожі новини