Передплата 2024 ВЗ

Робота у нічний час шкідлива для здоров’я

Хороший нічний сон необхідний для відновлення організму та підтримування імунітету. Але є частина людей, яка позбавлена цього. А все через змінний графік роботи. Вже давно вчені з’ясували, що нічна робота може спричинити довгострокові негативні наслідки

Дуже рідко людина, яка працює ноча­ми, висипляється і добре почувається. Найчастіше такі люди мають великі труд­нощі з режимом і нормалізацією сну. І це, виявляється, справді впливає на здоров’я організму.

Робота в нічний час загрожує багать­ма проблемами зі здоров’ям. Зміню­ється вироблення інсуліну в організмі людини. Це може спричинити розвиток ожиріння. Крім того, згодом це призво­дить до розвитку серцево-судинних за­хворювань, тому що уві сні падає рівень кортизолу, а він під час змінної роботи, навпаки, зростає. Якщо людина має хро­нічне недосипання, тоді нервова система більш збудлива. Тому людина схильна до психоемоційних порушень, і в майбут­ньому це може призводити до розвитку психічних розладів.

Єдиних рекомендацій, що варто роби­ти людям, які працюють за змінним гра­фіком, немає, оскільки години роботи та побутове життя у всіх індивідуальні. Однак є кілька загальних порад, які можуть допо­могти тим, хто працює вночі.

  • Варто приділяти увагу здоровому способу життя. Обов’язково виходьте хоча б на прогулянку, якщо не займаєтесь спортом. А якщо думаєте почати займати­ся, то добрим рішенням стане відвідуван­ня басейну, оскільки у плаванні задіяна велика група м’язів.
  • Якщо графік дозволяє, намагайтеся лягати спати і прокидатися в один і той же час. Якщо це можливо зробити лише вдень, можуть допомогти щільні штори, які не дадуть проникнути світлу в примі­щення та створять комфортну атмосферу для відпочинку.
  • Якщо вас мучить безсоння, можуть допомогти медитація, йога, дихальна гім­настика та аутогенне тренування. А разом все це безумовно сприятиме розванта­женню нервової системи.
  • Особливу увагу приділяйте тому, як ви харчуєтеся, адже робота ночами дуже часто призводить до ожиріння.
  • Не забувайте стежити за здоров’ям, приймайте вітаміни та мікроелементи, а також здавайте аналізи, щоб перевірити організм. І пам’ятайте, що виконання цих рекомендацій залежить тільки від вас.

Схожі новини