Передплата 2024 ВЗ

росія завдала збитків на 290 мільярдів доларів

  • 24.03.2023, 17:45
  • 731

На відновлення Україна потребує щонайменше 411 мільярдів доларів

Окупанти знищують Маріуполь. Фото: AP/Evgeniy Maloletka
Окупанти знищують Маріуполь. Фото: AP/Evgeniy Maloletka

Про це йдеться у річному звіті Світового банку «Швидка оцінка шкоди та потреб в Україні», повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

«Потреба у відновленні загалом становить 411 мільярдів доларів. У приорітеті - відбудова критичної інфраструктури, житла та важливих соціальних і транспортних об'єктів. Тут ми потребуємо підтримки міжнародних партнерів, як фінансової, так і матеріально-технічної. Також вже ми формуємо цифрову екосистему, яка забезпечить повну прозорість та відкритість усіх процесів, пов’язаних з відбудовою. Зокрема, йдеться про створення Електронної системи управління відбудовою, яка дозволить міжнародним партнерам та громадськості відстежувати кожен етап реалізації проєктів відновлення», — пише Кубраков.

За повідомлення міністра, чиновники працюють над покращенням процесу збору інформації про пошкоджені, зруйновані об'єкти інфраструктури та її верифікації.

«Ключовим у цьому є створений нами Реєстр пошкодженого та знищеного майна, який містить перевірені та достовірні дані. Важливо, що процес збору інформації та її верифікації ми максимально децентралізуємо. Саме громади найкраще розуміють ситуацію на місці і здатні оцінити реальний стан інфраструктури. Задля підсилення спроможності громад ми запускаємо перші Офіси підтримки реформи для ОМС, які в майбутньому мають охопити всю країну. Ці Офіси серед іншого нададуть експертну підтримку щодо того, як правильно фіксувати пошкодження та вносити в Реєстр, як загалом використовувати цифрові інструментів та ефективно реалізовувати проєкти відбудови на місцях спільно з партнерами», — йдеться у повідомленні.

Схожі новини