Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Червонограді ліквідують шахту «Великомостівська» і створять індустріальний парк

В цьому допоможуть німецькі фахівці

Фото: ЛОВА
Фото: ЛОВА

За підтримки уряду Німеччини в Україні розроблять план ліквідації Великомостівської шахти, що у Червонограді на Львівщині. Цей проєкт буде одним із пілотних в Україні, як приклад комплексного підходу до розвитку території у місті шахтарів. У рамках цього проєкту створять індустріальний парк та впровадять заходи з підвищення енергоефективності.

«Наразі більшість населених пунктів Донецької та Луганської областей, де здійснюється вуглевидобування, розташовані у зоні бойових дій, окуповані або заблоковані ворогом. Шахти в таких умовах не можуть повноцінно функціонувати. Це створює нові екологічні ризики та соціально-економічні проблеми. Припинення роботи частини вуглевидобувних підприємств, за оцінкою Світового банку, означає сукупні збитки в розмірі понад 300 млн доларів», — заявив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Ярослав Демченков.

За його словами, Львівська область є вдалим майданчиком для реалізації проєкту з підтримки регіонального розвитку, зокрема для трансформації вугільних регіонів України.

«Цей проєкт — про людей, які живуть на територіях, де занепадає вугільна промисловість і, відповідно, є потреба в диверсифікації економіки, — сказав у коментарі для „ВЗ“ директор департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації Степан Куйбіда. — Йдеться про підготовку стратегічного бачення (за участі німецьких фахівців) про те, що робити, коли шахти закриють. Понад 10 тисяч працівників вугільної галузі цього шахтарського міста треба буде інтегрувати в економіку, коли шахти закриють. Один із варіантів розвитку регіону — відкриття індустріального парку, де різні підприємства матимуть своє виробництво і працюватимуть на розвиток економіки. Наразі невідомо, коли зведуть цей парк, це лише ідея. Будуть працювати над концепцією. До реалізації проєкту ще далеко».

Схожі новини