Передплата 2024 ВЗ

«Герої Бузкового гаю та інші бійці ТРО, які чинили спротив окупантам, мають бути вшановані, отримати статус УБД і соціальний захист»

  • 17.03.2023, 13:05
  • 750

«Європейська Солідарність» готує законопроєкт про вшанування пам’яті, надання статусу учасників бойових дій та соціальний захист бійців ТРО, які обороняли Україну з перших годин повномасштабного вторгнення

Ахтем Чийгоз зустрівся з бійцями тероборони, громадськими активістами та родичами загиблих в перші дні окупації міста. Фото "ЄС"
Ахтем Чийгоз зустрівся з бійцями тероборони, громадськими активістами та родичами загиблих в перші дні окупації міста. Фото "ЄС"

Про це повідомив народний депутат, колишній в’язень російського режиму Ахтем Чийгоз у Херсоні.

Він зустрівся з бійцями тероборони, громадськими активістами та родичами загиблих в перші дні окупації міста. Як відомо, через рік після трагічних подій люди не можуть отримати документи, підтвердити свій статус і навіть достойно поховати своїх близьких, які з «коктейлями молотова» вийшли проти танків. Подвиг Героїв Бузкового гаю намагаються замовчати, щоб не стала очевидною зрада інших — вважають херсонські активісти.

Ахтем Чийгоз зазначає: ми повинні вже тепер і зараз віддати належне тим, хто ще наприкінці лютого — на початку березня минулого року взяли до рук зброю і пішли захищати Україну.

«Часом навіть без зброї ті герої стали до лав тероборони — не ставлячи попередніх умов, не чекаючи оформлення. Пішли виконувати наказ на захист Херсона, і багато хто героїчно загинув», — говорить народний депутат.

Він зауважує - їхні родини не можуть отримати виплати, їхні командири не можуть представити загиблих героїв до державних нагород, їх навіть не можна перепоховати з воїнськими почестями.

«Ми зараз говоримо про героїв оборони Херсона, полеглих у Бузковому гаю, але подібні випадки ігнорування пам’яті захисників, напевно, є і в інших регіонах. Через хаос перших днів прізвища не встигли навіть внести в списки батальйонів тероборони, які, звичайно, треба було формувати не коли вже ворог вдерся на нашу землю, а заздалегідь, до чого закликала «Європейська Солідарність», — нагадав Чийгоз.

«Наша команда отримує десятки скарг від родин загиблих в перші дні вторгнення учасників ТРО, які не можуть гідно вшанувати пам’ять своїх рідних. Тому ми ініціювали законопроєкт, яким пропонуємо надати загиблим бійцям ТРО статус учасників бойових дій, надати можливість представлення їх до державних нагород і військових почестей. А їхнім родинам — забезпечити соціальний захист», — повідомив Ахтем Чийгоз.

Подвиг Героїв Бузкового парку співмірний із Героями Крут, переконаний Петро Порошенко. «Їх розстріляли, від декого в прямому сенсі не лишилося нічого, крім пам’яті їхніх близьких. І про це досі мовчать, бо здача Херсона — незручна тема», — написав Порошенко у Facebook.

Як відомо, Петро та Марина Порошенки торік оголосили конкурс на проєкт пам‘ятника героям Бузкового гаю. «Я хочу застерегти всіх — і заангажованих представників місцевої влади, і місцевих колаборантів, і нерозумних клерків від різних служб: якщо ви ще раз спробуєте принизити, і тим більше погрожувати воїнам-оборонцям Херсона, активістам, які пережили окупацію, ми знайдемо сили їх захистити. І думаю, результат вам не сподобається. Нагадаю — вони не побоялися майже з голими руками виступити проти росіян, і своїх гнид теж не побояться. Подумайте про це. А ще про те, що порушувати принцип єдності сьогодні - це в першу чергу шкодити країні», — застеріг Порошенко.

Схожі новини