Передплата 2024 «Добра кухня»

Сенатори тиснуть на США щодо надання Україні винищувачів, — ЗМІ

  • 15.03.2023, 10:15
  • 529

Восьмеро сенаторів, серед яких — республіканці і демократи, вимагають від очільника Пентагону більше інформації про те, що потрібно для надання винищувачів F-16 Україні

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Про це йдеться у листі восьми сенаторів до міністра оборони Ллойда Остіна.

У листі вказано, що війна рф проти України увійшла у критичну фазу, а винищувачі F-16 можуть надати Україні перевагу.

«Після розмов з американськими, українськими та іноземними лідерами на Мюнхенській конференції, — зазначають сенатори, — ми вважаємо, що США повинні уважно розглянути питання про надання Україні літаків F-16. Це була б допомога, яка б змінила правила гри на полі бою».

Ідея написати такого листа виникла у сенатора від Арізони Марка Келлі.

Остіна попросили до кінця тижня надати оцінку різних факторів, необхідних для успішної передачі F-16 Україні. Автори листа поставили такі запитання: наскільки високо українські посадовці оцінюють винищувачі, коли роблять запити на зброю і звідки можуть бути отримані винищувачі F-16 у випадку схвалення — з нових виробництв або з запасів міноборони. Вони також поцікавилися оцінкою військових щодо впливу F-16 на конфлікт і того, скільки часу займе навчання українських пілотів.

Лист підписали: Теммі Дакворт з Іллінойсу, Тім Кейн з Вірджинії, Мартін Генріх з Нью-Мексико і Джекі Розен з Невади, а також республіканці Ліза Мурковскі з Аляски, Томмі Тубервіль з Алабами і Тед Бадд з Північної Кароліни.

Минулого місяця на Мюнхенській конференції з питань безпеки генерал Крістофер Каволі заявив законодавцям за зачиненими дверима, що надання сучасної зброї, зокрема — винищувачів F-16 і ракет дальнього радіусу дії, може допомогти зміцнити обороноздатність України. Така оцінка посилює позицію сенаторів.

Проте представники адміністрації Байдена, сам президент і радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван вважають, що надання Україні винищувачів не є нагальною потребою, і краще зусередитися на інших способах допомоги.

Лист Сенату нарисали після двопартійних зусиль у Палаті представників, яку очолює демократ від штату Мен Джаредом Голденом, щоб переконати Байдена надіслати Києву F-16 або аналогічні літаки.

Схожі новини