Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Між Україною та США з’являються «тріщини», — ЗМІ

  • 13.03.2023, 08:15
  • 1 119

Між Україною і США є розбіжності щодо цілей та засобів війни з рф

Володимир Зеленський і Джо Байден. Фото ОПУ
Володимир Зеленський і Джо Байден. Фото ОПУ

Публічно між Джо Байденом і українським президентом Володимиром Зеленським не було суперечностей. Та на основі розмов із 10 офіційними особами, законодавцями та експертами журналісти виділили нові точки напруги: диверсія на «Північних потоках», жорстока, виснажлива оборона Бахмута, якого у Пентагоні називають стратегічно неважливим; план боротьби за Крим, де російські війська закріпилися за 9 років.

За даними ЗМІ, численні чиновники адміністрації Байдена розпочали хвилюватися, що Україна витрачає так багато живої сили та боєприпасів у Бахмуті, що це може підірвати здатність здійснити великий контрнаступ навесні.

«Звичайно, я не хочу принижувати ту величезну роботу, яку українські солдати та лідери доклали для захисту Бахмута — але я вважаю, що це більше символічне значення, ніж стратегічне та оперативне значення», — наголосив міністр оборони США Ллойд Остін.

Щодо вибуху на «Північних потоках», то представники американської розвідки не вірять, що Зеленський чи його команда були причетні до диверсії.

«Та адміністрація Байдена дала сигнал Києву — подібно до того, як це було зроблено, коли минулого року в рф вибухнула замінована машина і було вбито доньку відомого російського націоналіста (Дар’ю Дугіну. — Ред.), — що певні акти насильства за межами України не допускатимуться», — йдеться у статті.

Тим часом українська сторона офіційно заперечує свою причетність до інциденту з Дугіною.

За інформацією журналістів, у США інколи лунають «нарікання на постійні прохання (про посилення поставок зброї. — Ред.) та, часом, відсутність належної вдячності Зеленського».

Ще однією «тріщиною» є відмова США надати далекобійні ракети ATACMS. Вашингтон не надав ці ракети великої дальності, тому що в арсеналі Америки їх мало. Існує також побоювання, що Україна може завдати ударів по віддалених російських цілях, потенційно посиливши війну.

Також офіційні особи Білого дому були стривожені, коли New York Times оприлюднила історію, що Пентагон блокував адміністрацію Байдена від обміну доказами можливих військових злочинів рф з Міжнародним кримінальним судом.

США нібито дали зрозуміти Києву, що вони не можуть нескінченно фінансувати Україну на такому рівні, як зараз. Більше того, Пентагон має сумніви в тому, що українські сили, незважаючи на те, що вони озброєні сучасною західною зброєю, зможуть витіснити рф з окупованого Криму.

«Я бачу невеликі тріщини, але вони існували з точками розбіжностей і різними поглядами між США та Україною навіть до великого лютневого вторгнення та з того часу», — зауважив Шелбі Мегід, заступник директора Євразійського центру Атлантичної ради.

«Зеленський раніше робив різкі зауваження на адресу США, і Білий дім висловлював незгоду з ним — публічно та приватно — щодо конкретних аспектів, але це не змінило загальну підтримку та партнерство США».

Схожі новини