Передплата 2024 «Добра кухня»

Надто суперечлива постать: опозиція вимагає провести новий конкурс на посаду директора НАБУ

  • 09.03.2023, 09:32
  • 825

Через надто суперечливу постать нового директора НАБУ Семена Кривоноса «Європейська Солідарність» вимагає від Уряду провести новий, чесний і прозорий, конкурс на посаду директора НАБУ. А також — змінити конкурсну комісію, яка недбалим і безвідповідальним проведенням попереднього конкурсу поставила під сумнів свою репутацію

«Антикорупційна інфраструктура, створена нами в 2015—2019 роках, має залишатися незалежною, рівновіддаленою від усіх політичних сил і державних структур. На цьому наголошує у своїй свіжій заяві і G7, наш ключовий міжнародний партнер. Як би хто не ставився до попереднього директора НАБУ, не було жодних, навіть найменших підстав асоціювати його з владою, чого не скажеш про нового директора», — йдеться в заяві «Європейської Солідарності».

У «ЄС» нагадують, що у 2021 році Михаїл Саакашвілі писав, що Семен Кривонос користується повною підтримкою голови ОПУ. Експерти також констатують зв’язки новоспеченого директора НАБУ з одним із заступників керівника ОПУ. Водночас контент-аналіз дописів Кривоноса в соціальних мережах виказує його яскраво негативне і кричуще необ'єктивне ставлення до цілої низки політичних сил.

«Все це ставить під сумнів його неупередженість як директора НАБУ, загрожує незалежності та професійності цього антикорупційного органу, який може стати в один ряд із ДБР та БЕБ, а саме — перетворитися на ще одне Бюро добрих послуг для влади. Земельний департамент, митниця та будівельна інспекція — на жаль, не ті інституції, в яких формуються антикорупційні навички. В будь-якому випадку Кривонос не має що пред’явити суспільству у якості позитивних результатів ані на посаді керівника Державної інспекції архітектури та містобудування, ані за результатами роботи на Одеській митниці. А на згадку про ті часи, коли він займався реєстрацією земельних угод в Обухівському районі, залишилася власна ділянка, згодом продана на порядок дорожче, ніж куплена», — пишуть в «ЄС».

"Ми закликаємо пана Кривоноса вчинити так, як він вже зробив 2016 року. Тоді, вигравши конкурс на посаду керівника Одеського територіального осередку НАБУ, відмовився від посади після того, як журналісти-розслідувачі виявили факти недостовірного декларування, бо статки претендента не відповідали його доходам. Зримі ознаки політичної упередженості та заангажованості, тривалий досвід роботи в корумпованих структурах, явно невзірцевий баланс власних видатків і доходів — все це викликає серйозні сумніви у відповідності Семена Кривоноса щойно зайнятій посаді. І диктує необхідність нового конкурсу", — додають в партії.

Схожі новини