Передплата 2024 «Добрий господар»

У США закликають Китай «не полегшувати путіну вбивство невинних українців»

  • 05.03.2023, 16:45
  • 709

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що Білий дім «наполегливо рекомендує» президенту Китаю Сі Цзіньпіну не допомогати президенту рф володимиру путіну у війні проти України

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі. Фото із мережі
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі. Фото із мережі

Щодо можливих постачань зброї із Китаю до росії, то посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд нещодавно заявила, що, зважившись на таку відповідальність, Сі Цзіньпін перетне «червону межу».

Джон Кірбі тим часом на запитання «Чи готова адміністрація підтримати це попередження?» відмовився від припущень.

«Ви чули слова держсекретаря Ентоні Блінкена про це. Він згадав приватно у розмові зі своїм китайським колегою, що, очевидно, ми не хочемо, щоб вони рухалися у цьому напрямку. Вони цього не зробили, хоч і не забрали це із порядку денного. Ми були дуже відвертими щодо того, що цей крок матиме свої наслідки», — наголосив Кірбі.

Він додав, що цей крок «завдасть удару» по становищу Китаю у міжнародному співтоваристві. Кірбі зауважив, що Китай має зробити вибір: чи хоче він бути на боці президента росії володимира путіна у цій кровопролитній війні? Якщо Китай дбає про свою міжнародну репутацію, то, ймовірно, цей крок не відповідає інтересам КНР.

Відомо, що напередодні повномасштабного російського вторгнення Кірбі наголосив, що має розвідувальні дані про те, що путін збирається розпочати війну. Тепер він висловив припущення, що Китай потенційно може озброїти рф.

Водночас Кірбі вважає, що стратегія попередження повинна утримати Сі Цзіньпіна від допомоги путіну.

«Йдеться про те, щоб поділитися нашими побоюваннями приватно із китайською стороною, а також публічно поділитися побоюваннями через те, що ми фіксуємо ознаки потенційної можливості постачання зброї рф. Президент Сі Цзіньпін повинен зробити вибір. І ми наполегливо закликали його не полегшувати путіну вбивство безневинних українців», — підсумував Кірбі.

Схожі новини