Передплата 2024 «Добра кухня»

У США Facebook і Google допомагають поліції переслідувати жінок, які хочуть зробити аборт

  • 05.03.2023, 19:30
  • 1 105

Заборона абортів діє по всій країні, тому правоохоронні органи звертаються до Facebook та Google, щоб отримати інформацію про жінок, які хочуть перервати вагітність, або шукають ліки, які допомагають зробити це

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Відтак уже цієї весни американку Джессіку Берджесс та її доньку судитимуть у Небрасці за незаконний аборт — основну частину доказів для цього надала компанія Meta, яка володіє Facebook. Берджесс нібито допомогла своїй доньці знайти та випити таблетки, які б спровокували аборт. Дівчині також загрожує звинуваченням у нібито незаконній утилізації останків плоду.

Відомо, що соціальна медіа-компанія надала співробітникам правоохоронних органів особисту переписку матері й доньки, у якій вони обговорювали свій план пошуку ліків через додаток. У заяві Meta щодо інциденту у Небрасці йдеться, що компанія погодилася надати інформацію лише отримавши «дійсно юридичні ордери місцевих правоохоронних органів».

Хоча в ордерах, на які Meta відповіла в цій справі, «не йшлося про аборти» — оскільки правоохоронні органи запросили журнали чату під час розслідування утилізації частин тіла вбитого підлітка, що випадково виявило обговорення таблеток для аборту — наступні звинувачення свідчать, як оприлюднені дані компанії соціальних медіа можуть використовувати для судового переслідування людей за незаконне переривання вагітності.

У США пояснили, що інтернет-аптеки, які продають ліки для переривання вагітності (міфепристон і мізопростол) обмінюються конфіденційними даними, зокрема — веб-адресами користувачів, локацією та даними пошуку, з Google та іншими сайтами. так виявили принаймні дев’ять онлайн-аптек, які пропонують таблетки для аборту.

Згідно із статистикою Meta, компанія виконує державні запити на дані користувачів більше ніж у 70% випадків і отримує понад 400 000 запитів на рік.

«Звичайно, ми очікуємо, що компанії соціальних медіа співпрацюватимуть із правоохоронними органами, коли вони надсилатимуть законні запити на інформацію. Нам потрібно, щоб вони це робили», — наголосив Ерік Голдман, професор права Університету Санта-Клари.

Схожі новини