Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

росія планує законсервувати пошкоджені газопроводи «Північних потоків», — Reuters

  • 04.03.2023, 19:45
  • 715

російські підводні газопроводи «Північний потік-1» та «Північний потік-2», що пошкоджені внаслідок вибухів восени, закриють й законсервують, бо рф наразі не планує ремонтувати й відновлювати їх

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Відтак «Північний потік-1» і «Північний потік-2», кожен з яких складається з двох труб, побудував російський «Газпромом» для перекачування 110 мільярдів кубометрів природного газу на рік до Німеччини по дну Балтійського моря.

У вересні 2022 року три труби розірвалися внаслідок вибухів. Одна з труб «Північного потоку-2» залишилася неушкодженою.

Та тоді напруга, що зростала у відносинах між рф і Заходом через повномасштабне вторгнення росії в Україну, вже призвела до зупинки «Північного потоку-1» і не дозволила запустити «Північний потік-2».

«Газпром» заявив, що технічно можливо відремонтувати пошкоджені трубопроводи. Однак два джерела повідомили, що росія не вбачає перспективи щодо покращення відносин із Заходом, тому наразі ці газопроводи не потрібні.

У виданні наголосили, що за рік Європа різко зменшила імпорт енергоресурсів з рф, тоді як експорт контрольованого державою «Газпрому» за межі колишнього Радянського Союзу у 2022 році зменшився майже вдвічі, досягнувши пострадянського мінімуму в 101 млрд кубометрів.

За даними одного з російських джерел, росія вважає проєкт «похованим». Натомість два інших джерела заявили, що, хоча ремонт пошкоджених трубопроводів не планують, вони принаймні будуть законсервовані для можливого відновлення в майбутньому.

Ще одне джерело підтвердило, що зацікавлені сторони думають про можливість збереження та консервації.

У виданні додали, що це, ймовірніше, означатиме герметизацію розірваних кінців і нанесення на труби покриття для запобігання подальшій корозії від морської води.

Одне з російських джерел повідомило, що якщо морський скраплений природний газ зі Штатів, який Європа використовує для компенсації частини російських постачань, стане набагато дорожчим, Європа може знову бути готова купувати більше газу в Росії.

Щодо вибухів на «Північних потоках», то рф стверджувала, не надавши доказів, що у вибухах винен Захід. Минулого місяця Білий дім заперечив як «повну вигадку» допис у блозі американського журналіста-розслідувача Сеймура Герша, який стверджував, що Вашингтон за це відповідальний.

Розслідування Данії, Німеччини та Швеції тривають.

Як відомо, у вересні 2022 року сталися перші два витоки на газопроводі «Північний потік» у водах Швеції та Данії. Перший з них стався 26 вересня о 18:04 за Києвом, а другий вночі, о 01:03. Новий витік виявили 29 вересня.

Схожі новини