Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Павел: НАТО має прийняти Україну одразу після війни

  • 26.02.2023, 09:15
  • 737

Новообраний президент Чехії, ексгенерал НАТО Петр Павел вважає, що Альянс має розглянути членство України одразу після завершення війни на її території.

Петр Павел. Фото - Суспільне
Петр Павел. Фото - Суспільне

«З точки зору міжнародного права, щойно Україна стане членом НАТО, перебуваючи все ще у конфлікті, Альянс стане стороною цього конфлікту. Можна лишень уявити, наскільки масштабним буде тоді конфлікт між НАТО та росією, швидше за все, навіть із застосуванням ядерної зброї. Тож нам треба дочекатися закінчення війни та відновлення суверенітету України. І тут постане питання членства в НАТО.

І на цьому етапі я б підтримав його, оскільки вважаю, Україна заслуговує на те, щоб її розглядали як нового члена НАТО — за дотримання стандартів, за захист цінностей, які важать для усіх нас. А ще українські військові, будуть, мабуть, найдосвідченішими з усіх, і були б великою перевагою для країн НАТО. Отже, є всі причини, чому ми повинні розглядати членство України в НАТО відразу після війни", — сказав президент Чехії Петр Павел в інтерв'ю Суспільному.

Згадуючи Мюнхенську конференцію з безпеки, Павел зазначив, що більшість дискусій там «були надто оптимістичними» щодо війни в Україні.

«Відчувалося певне ігнорування можливих негативних впливів. Я згоден, потрібно мати добрі надії. Але набагато краще думати й про потенційні гірші результати. Тому я казав: зробімо усе, щоб Україна цього року здобула перемогу, але давайте також будемо готові до інших можливих результатів. Одним із них може бути більш тривала війна. Деякі сценарії можуть полягати в тому, що Україна — не лише люди, але й політичне керівництво, усвідомлять, що вигоди від повернення всієї території обійдуться надто непідйомною ціною, наприклад, у вигляді людських життів», — сказав він.

При цьому Павел підкреслив, що не закликає штовхати Україну на поступки.

Схожі новини