Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Стратегія санкційного тиску на росію

  • 18.02.2023, 09:55
  • 538

Петро Порошенко, який перебуває на Мюнхенській конференції з безпеки, в інтерв'ю журналістам повідомив, що привіз у Мюнхен пропозиції щодо нового санкційного пакета, які презентував під час численних двосторонніх зустрічей

«У мене відбулися короткі зустрічі з учасниками конференції, починаючи від президента Макрона і закінчуючи президентом Нііністьо. З Єврокомісарами, які сьогодні формують наш прогрес по статусу кандидата, і з міністрами закордонних справ держав-членів Європейського Союзу. Чому це так важливо? Тому що вже наступного тижня відбудеться Рада міністрів закордонних справ Європейського Союзу. І мені принципово важливо було донести позицію щодо окремого санкційного списку проти російської федерації», — говорить Порошенко.

«Це не просто десятий пакет санкцій — а це стратегія санкційного тиску на росію, яка разом з постачанням зброї є ключовим елементом примушення путіна вивести свої війська і вступити в переговори про закінчення війни на українських умовах», — наголосив п’ятий президент.

«Для нас головним ефектом санкцій є, скільки росія втратить у 2023 році імпортної виручки», — пояснює п’ятий президент.

«Тому пріоритетом є санкції проти постачання російського скрапленого газу з Ямальського родовища, обмеження транспортування включно з переліком криголамного класу газовозів. Спільні узгоджені рішення можуть зрізати російський експорт майже на 60 мільярдів доларів», — вважає Порошенко.

«Ми донесли позицію щодо ускладнення росіянам експорту нафти — крім обмеження ціни та позицій по обсягам. Якщо перекрити російським танкерам Суецький канал і вони будуть ходити навколо Африки — це буде означати, що вони вдвічі менше нафти продадуть Індії і Китаю», — говорить Порошенко.

«Третя позиція — збільшити кількість заморожених російських золотовалютних резервів. Ми маємо на меті, щоб вони закінчилися вже в третьому кварталі поточного року, і імпортозалежна російська економіка опинилася без можливості фінансування війни, без можливості фінансування вбивства українців», — наголошує п’ятий президент.

«Ретельно розроблена програма була презентована мною на Мюнхенській безпековій конференції, передана в якості „Non paper“ великій кількості міністрів закордонних справ Євросоюзу. Ми дуже розраховуємо на те, що і Європарламент, і Єврокомісія дослухаються до наших аргументів», — говорить Порошенко.

Як відомо, Петро Порошенко у своїй колонці для журналу Newsweek закликав західних партнерів запровадити проти росії такі санкції, які остаточно підірвуть її економіку і зруйнують основу путінського режиму.

Схожі новини