Передплата 2024 «Добрий господар»

США планують відправити аудиторів у зону бойових дій, — The Wall Street Journal

  • 17.02.2023, 16:45
  • 553

Генеральні інспектори Пентагону, Державного департаменту та Агентства США з міжнародного розвитку запевняють, що не знайшли доказів масштабного шахрайства в Україні, але хочу, щоб їхній персонал був на передовій

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Як повідомили інспектори, поки вони можуть виконувати наглядові завдання дистанційно, допомагаючи персоналу у Вашингтоні, а також у Польщі та у Німеччині.

Та після поїздки в Україну наприкінці січня вони заявили, що наполягатимуть, щоб деякі з аудиторів та слідчих прибули в Україну.

«Ми були креативними і нестендартними, налаштованими на майбутнє зважаючи на те, чого вже змогли досягти. Та справжній комплексний надійний нагляд неможливо здійснити дистанційно. Що ближче ми будемо, то більш комплексним буде нагляд», — заявила Ніколь Ангарелла, в/о заступника генінспектора USAID.

Генеральні інспектори стверджують, що поки не отримували жодних повідомлень про серйозне шахрайство чи порушення закону щодо допомоги США. Та її масштаб та швидкість надання є проблемою — працювати та надавати звіти потрібно в режимі живого часу, а не через місяці чи роки після надання та використання допомоги.

«Один із моїх колег сказав: «Ми здійснюємо нагляд із швидкістю війни, чи не так?», — зазначив генеральний інспектор Міністерства оборони Роберт Сторч. «Тому ми повинні бути гнучкими».

«Це неймовірно великий обсяг допомоги, який надходить до одного уряду заради однієї мети за дуже короткий час. Будь-яке шахрайство, марнотратство, зловживання, які відвернуть це фінансування від цільового призначення, ризикують поставити під загрозу безперервний потік цієї допомоги», — наголосила Діана Шоу, заступниця генерального інспектора Державного департаменту.

ЗМІ пишуть, що протягом 2022 року Конгрес виділив Україні понад 113 млрд доларів допомоги. Американські аудитори здебільшого відстежували використання цих коштів віддалено, за допомоги співробітників посольства США, а також партнерів з ЄС та Світового банку.

«Частково причиною нашої недавньої поїздки до Києва було бажання зрозуміти, чи потребуємо ми безпосереднього перебування в країні. Повернувшись із тієї поїздки, ми зрозуміли, що потребуємо. Тож зараз ми в процесі організації цього перебування», — додала Діана Шоу.

Ще одним викликом для нагляду, за даними чиновників, є те, що характер допомоги США Україні швидко змінюється. Наприклад, кілька передових систем озброєння, які Білий дім спочатку відмовлявся надати українським військовим, зараз або вже на позиціях, або у дорозі в Україну.

В/о заступника генінспектора USAID Ангарелла запевнила, що інспекторів найбільше хвилює використанні понад 20 млрд доларів, які США через Світовий банк надсилають Україні для виплат зарплат держслужбовцям.

Схожі новини