Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Коли нудно — шукайте собі хобі

  • 15.02.2023, 17:00
  • 735

Багато хто з нас, коли стає нудно, заходить у соціальні мережі. Однак за словами Big Think, це може погіршити психічне здоров’я. Натомість краще знайти хобі, нову роботу чи щось інше, що допоможе відволіктися

Зазвичай нудьга сприйма­ється людиною як щось погане. Проте цей стан має й переваги. Наприклад, коли людині стає дуже нудно, вона може почати шукати нове хобі, перегляда­ти своє життя загалом тощо. А ось соціальні мережі можуть перешкодити за нудьги. Вони не дають людині дійти до ста­ну максимальної нудьги, тому її причини не усуваються. Це довели дослідники з Універ­ситету Бата та Трініті-коледжу.

Нудьга протилежна так звано­му стану потоку, коли людина по­вністю зосереджена на якомусь занятті і отримує від нього за­доволення. Крім того, буває два види нудьги — поверхнева та гли­бока. Поверхнева нудьга вини­кає через певну ситуацію, і якщо з нею нічого не робити, то це призведе до глибокої нудьги, ха­рактерної байдужістю і до самого себе, і до світу. Сучасне суспіль­ство заважає людям відчувати поверхневу нудьгу, кажуть вчені. Тому вона й не переходить за­звичай до глибокої (зокрема цьо­му сприяють соцмережі). Внаслі­док же глибокої нудьги у людини можливий перехід до серйозних негативних змін у житті.

Нінель Кузнецька