Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Де тонко, там і рветься, або Як Україна відкрила портал у пекло для окупантів

  • 13.02.2023, 09:30
  • 607

Після повномасштабного вторгнення росії успішний 41-річний бізнесмен родом з Одеси без вагань пішов до військомату. Брав участь у звільненні Київщини, а далі у складі зведеного розвідувального підрозділу вирушив на рідний український Південь

Український розвідник «Малий» розповів про роль воєнної розвідки під час контрнаступу ЗСУ на херсонському напрямку та розкрив невідомі деталі прориву російських бойових порядків в інтерв'ю «Повернись живим».

Упродовж місяця «Малий» з побратимами перебував під носом в окупантів на Херсонському напрямку: ретельний збір розвідданих та їхній подальший аналіз дозволив безпомильно визначити найслабшу ділянку фронту.

«Ми знали кожну посадку, хто саме в ній стоїть та яке озброєння там тримає ворог. […] Ми дивилися на ці дані, порівнювали із сусідніми ділянками фронту. І зрозуміли, що саме навпроти нас стоять найслабші війська», — розказав розвідник.

Як згадує «Малий», того пам’ятного ранку, коли українські розвідники та десант йшли на штурм, північ Херсонщини огортав густий туман. Спершу запрацювали гармати: «Українська артпідготовка виглядала так, наче відкрився портал в пекло. Мені здавалося, що по лісосмугах біля села б'є вся артилерія Південного фронту. […] Всі ті ворожі укріплення, за якими ми спостерігали місяць, просто стерло з лиця землі».

Ошелешені загарбники — ті, хто ще міг — хаотично тікали. Через кілька годин (!) від початку операції ЗСУ росіяни підняли у повітря три бойові вертольоти. Вони випустили боєкомплект по посадках, де вже нікого не було. Один ворожий гелікоптер українські воїни «приземлили» із ПЗРК — він гепнувся поруч із пам’ятником херсонському кавуну.

«Ми з побратимами жартували: „Кавун“, який попереду нас — це сакральний символ Херсонщини. Візьмемо „Кавун“ — візьмемо і Херсон. Так воно і сталося», — розповів розвідник.

Завдяки грамотно спланованому наступу та чіткій координації дій між підрозділами на полі бою українські сили лише за один день змогли відігнати ворога аж на 10−15 кілометрів. Той прорив став одним з ключових в процесі деокупації правого берега Дніпра включно з Херсоном.

Схожі новини