Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Євроінтеграція це не спринт, важливо не змінювати курс, — Костянтин Єлісєєв про Саміт Україна-ЄС

  • 04.02.2023, 17:00
  • 664

Український дипломат, Представник України при Європейському Союзі (2010—2015), дипломатичний радник п‘ятого президента України Петра Порошенка Костянтин Єлісєєв в ефірі «Прямого» розповів про підсумки Саміту Україна-ЄС і про те, що має зробити наша держава на шляху до членства у Євросоюзі

Костянтин Єлісєєв. Фото із мережі
Костянтин Єлісєєв. Фото із мережі

Він наголосив: рух в ЄС — це не спринт, але ще більш важливо рухатися прямо і не змінювати курс.

«Нинішній Саміт Україна-ЄС дуже важливий. Він став самітом європейської солідарності і кандидатства України. Це перший саміт після отримання статусу кандидатства — історичного рішення, і першим після повномасштабного вторгнення», — констатував Єлісєєв.

«Я думаю, європейські лідери зробили все можливе для того, щоб зробити цей саміт успішним. Апріорі саміт був приречений на те, щоб бути успішним. Іншого не могло бути. Тому що дійсно сьогодні Україна по суті захищає демократію, європейські цінності. І Євросоюзу теж дуже важливо показати історію успіху», — вважає дипломат.

Він застеріг від надмірних очікувань, які продукує влада.

«Скажімо чесно, що не можна за два роки стати членом Європейського Союзу. Набуття членства в ЄС це не спринт. Я звичайно дуже сподіваюсь, що у нашому випадку це не стане марафоном. Але головне — бігти прямо і не міняти курс», — вважає Костянтин Єлісєєв.

«Дуже важливо, що приїхала напередодні саміту велика делегація з 16 єврокомісарів. Дехто каже, що це безпрецедентно. Але в історії України з ЄС візити єврокомісарів і зустрічі з урядом України були ще за моєї каденції посла», — нагадав Єлісєєв.

«Саміт з країною, яка не має статусу кандидата, і саміт з країною, яка має статус кандидата, — це різні речі. Сам статус кандидата підвищує рівень відповідальності, який на себе бере Євросоюз для підтримки країни кандидата — політичної, безпекової, гуманітарної, соціальної. І тому логічно, що нинішній саміт мав дуже значний порядок денний і розлогу спільну декларацію», — зазначає Єлісєєв.

Який далі у нас шлях? У заяві чітко констатовано, що Україна має повністю виконати рекомендації, які висунула Європейська комісія для того, щоб Україна потім перейшла до передвступних перемовин. Алгоритм такий: десь навесні - березень, можливо квітень, буде так звана проміжна усна доповідь про стан виконання цих рекомендацій. Це буде констатація, наскільки Україна досягла прогресу. А на саміті чітко показали, де Україна має досягти прогресу. Питання, пов’язані з національними меншинами. Питання, пов’язані з реформою Конституційного суду. Це чітко вказано в тексті спільної декларації", — зауважив дипломат.

«У декларації вказано, що буде доповідь про виконання семи рекомендацій вже в жовтні Європейською Комісією в рамках загального пакету розширення, який традиційно щорічно готує Євросоюз. І тут буде основна для нас точка. Якщо Україна до цього моменту, до жовтня, виконає повністю — я наголошу — всі сім рекомендацій Європейської Комісії, то Єврокомісія констатуватиме тоді виконання і буде рекомендувати Європейській Раді надати зелене світло на початок передвступних переговорів. Згідно із графіком, за календарем, після жовтня наступна Європейська Рада буде у грудні. Тобто — в грудні Європейська Рада мала б ухвалити рішення про початок передвступних перемовин. Це так званий оптимістичний сценарій», — пояснив Єлісєєв.

«Якщо Європейська Комісія в жовтні констатує, що Україна зробила вагомий прогрес, але залишається виправити деякі недоліки, то відповідно відкладається момент ухвалення Європейською Радою рішення про початок передвступних переговорів», — зауважує він.

«Я думаю, в кулуарах європейські партнери пояснили нашим урядовцям, що наступний 2024-й рік — це рік виборів до європейських інституцій. У травні 2024 року будуть вибори до Європейського парламенту, і до листопада 2024 року має бути сформована вся Європейська Комісія і відповідно обраний, призначений Глава Європейської Ради. Такі технічні зміни в керівництві призупинять перемовини України з Євросоюзом», — застеріг Єлісєєв.

«Маємо також розуміти, що є певний час між ухваленням Європейською Радою рішення про початок передвступних переговорів — і воно має бути ухвалене одноголосно, оптимістично це грудень — і початком самих переговорів. Тому що після ухвалення рішення Європейською Радою Єврокомісія має ще підготувати директиви. Ці директиви мають бути обговорені, розглянуті і затверджені ще одним рішенням Європейської Ради», — зазначив Костянтин Єлісєєв.

Схожі новини