Передплата 2024 ВЗ

У Львові відкрили «Юрту Незламності» у казахському стилі

Тут можна зігрітися, підзарядити телефон та скуштувати коронні страви казахської кухні

Фото автора
Фото автора

У Львові біля Порохової вежі (вулиця Підвальна, 4) відкрили четверту в Україні «Юрту Незламності». Це спеціальний пункт незламності, який організовують казахські волонтери та бізнесмени, представники казахської діаспори в Україні (за ініціативи міжпарламентської групи дружби «Україна — Казахстан»). У Львівській юрті обіцяють проводити мистецькі майстер-класи, щоб знайомити українців з культурою казахів. Діти з України та Казахстану будуть малювати в юрті своє бачення перемоги.

Як акцентують автори ідеї, такі юрти — символ підтримки і багатовікової українсько-казахської дружби. Юрти виконують також і роль «Пунктів Незламності». Тут теж можна зігрітися, підзарядити телефон чи інші гаджети, випити чаю, скуштувати традиційні казахські страви.

Площа казахської юрти в центрі Львова — 60 метрів квадратних. Одночасно в ній можуть перебувати до півсотні людей.
Всередині юрти інтер'єр у казахському стилі: ворсисті килими, які захищають від холоду.

«Юрти виготовляють казахські майстри і вони повністю відповідають традиції будівництва цього комфортного пересувного будинку степного кочівника, — повідомив один з ініціаторів соціального проєкту, народний депутат України Сергій Нагорняк. — Каркас дерев’яний, із верби. При зведенні юрти не використано жодного цвяха, усі з'єднання шкіряні. Настінні килими, прикрашені вишивкою, а також шовковими та бавовняними нитками».

Каже, Львів став прихистком для людей зі сходу України, які втікали від війни. Громадяни Казахстану підтримують українців, а юрта для них — це рідний затишний дім, тож тут чекають усіх. Казахи — братній народ для України, а не для росіян. «Ці юрти будуть стояти до кінця березня, щоб кожен міг зігрітися», — наголосив нардеп. — Або до перемоги. Сподіваємося, наша перемога скоро".

Нагадаємо, окрім Львова такі юрти запрацювали у Києві та Бучі.

Схожі новини