Передплата 2024 ВЗ

7 кроків, щоб залишити путіна без грошей на війну проти України

  • 28.01.2023, 12:20
  • 712

Петро Порошенко у статті для видання Le Fagaro закликав світ запровадити такі санкції проти росії, які обвалять російський експорт і зроблять неможливим фінансування подальшої війни проти України

Фото із сайту Євросолідарності
Фото із сайту Євросолідарності

П’ятий президент зауважив, що ВВП росії, за попередніми даними Світового банку, знизився минулого року лише на 3,5%.

«У тривалій перспективі санкції справляють негативний вплив на російську економіку, позбавляють її шансів на модернізацію, занурюють у тривалу рецесію. Але нам потрібен швидкий вибухоподібний ефект, хвиля від якого якщо не знесе путіна, то принаймні точно позбавить його ресурсу для тривалої війни», — наголосив Порошенко.

Перше, що має зробити G7 у березні - понизити стелю цін на російську нафту. «Доречніше було би вживати слово „плінтус“. Поки що гранична ціна на російську нафту виявилася надто позитивною — навіть вищою за ринкову», — констатував Порошенко.

Він також вважає, що слід суворо контролювати заборону на перевантаження російської нафти чи виготовлення нафтових коктейлів з її інгредієнтами, покарання за приховування країни походження, тощо.

Третє - через інструменти міжнародного права блокувати вхід до Суецького каналу російських підсанкційних експортних товарів.

За його словами, тоді росіяни витрачатимуть на транспортування нафти до Південної Азії в кілька разів більше часу, ніж навпростець через Суец. Цей механізм має передбачати компенсацію збитків Єгипту, яких той зазнав би через скорочення доходів від припинення транзиту в інтересах росії, зазначив Порошенко.

Також слід суворо дотримуватися обмежень на російську торгівлю скрапленим газом. «Ми вдячні постачальникам обладнання і технологій французькій Total, німецькій Linde and Siemens, японській Mitsui за те, що припинили співпрацю з проєктом Arctic LNG2, а також південнокорейській Daewoo Heavy, яка відмовилися від спокусливого замовлення на 15 танкерів крижаного класу», — пише Порошенко.

Він закликав також нарешті закрити нафтогін «Дружба». «Це ж абсурд, коли росіяни знищують нашу інфраструктуру, а ми змушені прокачувати приблизно 12 мільйонів тон російської нафти! За згодою із партнерами, не маю жодних сумнівів, Україна зупинить і „Дружбу“, і нашу частину ГТС. Єдина причина, чому ми й досі качаємо нафту та газ — рахуємося з думкою тих наших партнерів, які й досі споживають російські енергоносії», — зазначив Порошенко.

Необхідно позбавити росію майже десяти мільярдів доларів за послуги із збагачення урану і будівництва АЕС. «Росатом» як співучасник злочинів російської воєнщини на Чорнобильській та Запорізькій АЕС заслуговує на найсуворіші санкції", — вважає Порошенко.

На думку п’ятого Президента, треба зробити абсолютно неліквідними золотовалютні запаси росії. «Замало заборонити купувати золото у росії. Має бути заблокована будь-яка можливість використовувати його як заставу чи у вигляді інших інструментів. Російське золото — це криваве золото, російські діаманти — це криваві алмази, особливо якщо врахувати брудний бізнес групи „Вагнер“ в африканських країнах», — наголосив Порошенко.

«За прогнозами, реальні обмеження в нафтогазовому секторі, якщо вони повністю запрацюють в 2023 році, обвалять російський експорт з 530 до 300 мільярдів доларів, а пропоновані нами кроки позбавлять Росію ще 30 мільярдів доларів експортного доходу», — переконаний Петро Порошенко.

Він наголосив: поки світ очікує на кумулятивний ефект попередніх санкцій, в Україні працює російський молох смерті, який знищує українців. «Санкції це не мета, а лише засіб, а ціль — перемога у війні і справедливий мир», — зазначив п’ятий президент.

Схожі новини