Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Невдовзі усунемо усі непотрібні написи»

У Львові з охоронних дощок старого зразка, які розміщені на пам’ятках культурної спадщини, усувають напис «Українська Радянська Соціалістична Республіка»

Так триває процес зафарбовування дощок – аби знищити радянські символи. Фото ЛМР
Так триває процес зафарбовування дощок – аби знищити радянські символи. Фото ЛМР

Методика «декомунізації» напису" така. Спочатку його затирають, потім армованою стрічкою заклеюють світлу пляму, а далі - зафарбовують спеціальною алкідною фарбою.

Як розповів «ВЗ» заступник начальника управління охорони історичного середови­ща Львівської міської ради Георгій Корнє­єв, оскільки ці дошки виготовлені зі спеціально­го скульптурного сплаву, то після затирання на місці напису з’являється світла пляма. Її зафар­бовують, а перед тим, як наносити фарбу, вико­ристовують стрічку, яка закриває всі нерівності.

Запитую чиновника, чому не демонтували дощок і не виготовили нових, сучасних? «Де­монтовувати недоцільно, оскільки вони міцні і належно вказують на статус будинку, — пояснив Георгій Корнєєв. — Дизайн дощок унікальний. Їхня стилістика опрацьована у 1970-х роках на основі шрифтів та орнаментів, які розробив ви­датний український графік Георгій Нарбут. Єди­ний напис, що підлягає декомунізації, — „Укра­їнська Радянська Соціалістична Республіка“. У Львові є ще понад п’ятдесят дощок, на яких не­вдовзі усунемо непотрібні написи».

Схожі новини