Передплата 2024 «Добра кухня»

«Одноразове пірнання в ополонку не оздоровить»

У Ратуші розповіли про правила купання у відкритих водоймах на свято Йордана

Цього року пірнути в ополонку-«хрест» погода не дозволить... Фото з відкритих джерел
Цього року пірнути в ополонку-«хрест» погода не дозволить... Фото з відкритих джерел

У четвер, 19 січня, християни, що живуть за Юліанським календарем, відзначатимуть свято Богоявлення Господнього. В Україні є традиція купатися цього дня у водоймах, пірнати в ополонку — щоб оздоровитися на весь рік, отримати символічне прощення гріхів або загартуватися.

Наразі в мерії не кажуть, скільки офіційних опо­лонок працюватимуть у Львові. Мовляв, у воєнний стан такі водні розваги не на часі… Тим часом фахівці наголошу­ють: купання у холодній воді може бути корисним лише у випадку, якщо загартовувати­ся регулярно. А одноразове пірнання в ополонку без підго­товки не оздоровить, а навпа­ки, може стати причиною про­блем зі здоров’ям.

Як розповів «ВЗ» началь­ник відділу захисту насе­лення і територій міського Управління з питань надзви­чайних ситуацій цивільно­го захисту населення та те­риторіальної оборони Олег Дубчак, перше правило пір­нання на Водохреще — добре розігрітися: кілька хвилин бігу, сполоснути обличчя водою. До ополонки необхідно підходи­ти в зручному взутті - череви­ках або у вовняних шкарпетках (можна у спеціальних ґумових капцях). Йти треба повільно та уважно, аби не послизнути­ся. Друге правило — занурюва­тись можна лише у спеціально обладнаних місцях біля бере­га та під наглядом рятуваль­ників і медичних працівників. Категорично не треба йти на йорданські купання у закину­ті водойми, де немає нормаль­них берегів або вони далеко від житлових кварталів.

«У воду варто заходити по­ступово, найкраще по шию, не замочити голову, щоб уникну­ти рефлекторного звуження судин головного мозку, — каже пан Олег. — У воді варто бути не більше тридцяти секунд. Вий­шовши з води, необхідно до­бре розтерти тіло сухим руш­ником, одягнутися, виконати кілька інтенсивних фізичних вправ, випити гарячого чаю. А от алкоголь не зігріває, а лише може нашкодити. Не можна пірнати в ополонку за мінімаль­них симптомів застуди, адже різка зміна температури буде згубною для імунітету. Пірнати можна лише в тому разі, якщо людина повністю здорова».

Схожі новини