Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Шевченківський гай видав благодійний зимовий співаник

Популярні пісні про Різдво, Новий рік і Водохреще. А також адресні колядки, які присвячували щедрим господарям чи дівчині на виданні

Навіть овечки та кізочки Шевченківського гаю знайомляться зі співаником. Фото з архіву музею
Навіть овечки та кізочки Шевченківського гаю знайомляться зі співаником. Фото з архіву музею

Музей народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького видав збірник українських пісень «Зимовий співаник». У ньому десять рідкісних пісень зимового циклу — світські й біблійні.

Також опубліковано ноти й тексти, а ще QR-коди, за якими можна перейти на YouTube і прослухати мелодії колядок. Їх наспівали представники музею та монастиря Свято-Іванівської лаври — у різних комбінаціях, за різних обставин, під час повітряних тривог та між ними, зі світлом чи без.

«Фішка» співаника — адресні колядки, які у давнину присвячували щедрим господарям дому, або ж молодій дівчині на виданні - з побажаннями, аби її швидко посватали. Також у співанику рідкісні колядки від старожилів із Зашкова (колишній Жовківський район). Переважно це фольклор з Галичини та Опілля.

«Зимовий співаник» видали для того, щоб українці, попри війну, темінь і холод, колядували, прославляли Божого сина та просили у нього особливого благословення на перемогу, — розповіла для «ВЗ» заступниця директора музею народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького Леся Гарасим. — Ми не вперше видаємо такий співаник. Він уже третій. На Великдень видали десять гаївок, у серпні — пісні про кохання.

«Зимовий співаник» коштує сто гривень. Його можна придбати у музеї «Шевченківський гай» та у Львівському туристичному офісі на вул. Руській, 20. «Співаник коштує як філіжанка кави в ресторані, — наголошує пані Леся. — Ця книжка має благодійну складову. Жертвуємо на фронт, аби військові купували дрони чи інші потрібні речі».

Схожі новини