Передплата 2024 «Добра кухня»

Привселюдно обмочився: у Південному Судані затримали журналістів за розповсюдження відео із президентом

  • 08.01.2023, 13:15
  • 824

У Південному Судані затримали шістьох журналістів через розповсюдження відео з президентом Сальва Кіїром, який публічно обмочився

Президент Південного Судану Сальва Кіїр. Фото із мережі
Президент Південного Судану Сальва Кіїр. Фото із мережі

Відео з’явилося у мережі ще у грудні. На ньому 71-річний президент стоїть на заході з нагоди введення в експлуатацію дороги, лунає гімн, а тим часом на його штанах збільшується темна пляма.

Ці кадри видалили з телебачення, але вони таки потрапили у соцмережі. Пізніше журналістів, які працюють з державною телерадіомовною корпорацією Південного Судану, затримали.

«Їх підозрюють у тому, що вони знають, як з’явилося відео, на якому президент мочиться. Ми стурбовані тим, що ті, хто зараз затримані, перебувають під вартою довше, ніж це передбачено законом», — розповів президент Спілки журналістів Південного Судану Патрік Ойєт.

Журналістів заарештували 3 і 4 січня. Згідно з законом, можна затримати підозрюваних лише на 24 години до того, як вони постануть перед суддею.

Представник Комітету захисту журналістів у країнах Африки на південь від Сахари Мутокі Мумо зазначив, що ця ситуація «є частиною загальної картини, коли співробітники служб безпеки вдаються до довільних затримань, коли чиновники вважають висвітлення подій несприятливим для себе».

Схожі новини