Передплата 2024 «Добрий господар»

«Омріяна тисячоліттями духовна незалежність України»

  • 06.01.2023, 11:08
  • 645

Петро Порошенко в річницю отримання Томосу про автокефалію Православної Церкви України зазначає, що незалежна церква — це основа нашої духовної свободи

«Апостол Павло казав: „Коли Бог за нас, то хто проти нас?“ У цей день, рівно 4 роки тому звершилася велика історична справа, в якій Бог був з нами, і ми були з Богом! Православна Церква України отримала Томос від Вселенського Патріарха», — написав Порошенко у Facebook.
«Створення автокефальної Православної Церкви України — запорука нашої незалежності. Це — основа основ нашої духовної свободи. Ми розірвали пута, які прив’язували нас до москви з її фантазіями про Україну як канонічну територію рпц. І сьогодні маємо завершити розпочате раз і назавжди», — наголошує Порошенко.

«Не перестану дякувати Вселенському Патріарху як духовному провіднику православного люду, як постаті глобального масштабу, який почув наш голос і наші прохання. Вдячний всім українцям, які свято вірили та молилися, щоб Україна отримала ту омріяну тисячоліттями духовну незалежність. Ми виконали свій обов’язок перед минулими і наступними поколіннями», — пише п’ятий президент.

Як відомо, 15 грудня 2018 року в Києві відбувся Об'єднавчий собор українських православних церков, учасники якого затвердили статут та обрали предстоятеля Православної церкви України (ПЦУ). Ним став Митрополит Епіфаній.

5 січня 2019 року Вселенський Патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію ПЦУ в храмі святого Георгія на Фанарі (Стамбул) після спільного служіння літургії з митрополитом Епіфанієм. У церемонії також взяв участь Петро Порошенко.

6 січня 2019 року Вселенський Патріарх офіційно вручив предстоятелю Православної церкви України Митрополиту Епіфанію Томос про автокефалію української церкви. Того дня вперше відбулося євхаристійне співслужіння двох предстоятелів та ієрархів і духовенства обох Церков.

Схожі новини