Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«АртБроня», що зупинила ворожі кулі

Бронеплити з виставки продадуть на аукціоні, щоб допомогти ЗСУ

Фото Романа Балука
Фото Романа Балука

У львівському музеї «Арсенал» відкрили унікальну виставку «АртБроня». Збройні сили України передали «відпрацьовані» бронеплити, що вже виконали свою місію на фронті - зупинили російські кулі й осколки. А відомі українські митці перетворили ці бронеплити на артоб'єкти з ексклюзивними історіями.

Митці, серед яких Іван Марчук, Тіберій Сільваші, Назар Білик, Петро Бевза, Андрій Блудов, Юрій Вакуленко, Олексій Сай, Світлана Ратошнюк, Антон Логов, Леонід Колодницький, іконописець Андрій Охоцький, декорували бронеплити — іконами святих, квітами, які прориваються з-під завалів від російських ракетних обстрілів, мапою України, патріотичними гаслами…

Як розповів керівник проєкту «АртБроня», співзасновник Благодійного фонду «Україна для героїв» Олександр Ковальчук, дванадцять артоб'єктів виставки продадуть на аукціоні, щоб зібрати кошти для воїнів. Каже, особливо цінним лотом є ікона «Архістратиг Михаїл», створена з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Ще одну артбронеплиту підписали керівники вищих органів влади.

«Моторошні сліди від куль, які зупинили ці плити, розповідають краще за будь-які слова, — зазначає Олександр Ковальчук. — Ми вирішили поєднати броню і мистецтво, щоб кожен у світі зміг зрозуміти та відчути важливість життя кожного українця. Потім артоб'єкти стануть інструментом для збору на сучасні засоби захисту для українських героїв. Бо „АртБроня“ — це мистецтво, що рятує життя».

Відвідати експозицію «АртБроня» можна до кінця січня. Після Львова виставка помандрує до Польщі, а далі в інші країни Європи.

Схожі новини