Передплата 2024 ВЗ

На Різдвяні свята у Львові наразі заповнено лише 32% готельних номерів

Через воєнний стан планування подорожей є хаотичним, місця у готелях бронюють за день-два до візиту

24−25 грудня, на католицьке Різдво заповненість у львівських готелях була на рівні 46%. 31 грудня та 1 січня ситуація трохи покращилася — 51%. Станом на 2 січня, прогнозоване заповнення готельних закладів на 6−7 січня — 32%.

Про це повідомила у коментарі для «ВЗ» начальниця управління туризму Львівської міської ради Христина Лебедь.

«Чому говорю саме про прогнозоване заповнення готелів, бо у 2022 році різко змінився характер туризму, — пояснює чиновниця. — Через воєнний стан планування подорожей є хаотичним і спонтанним. Набагато менше заздалегідь запланованих поїздок у якесь місто України. На це впливає загальна ситуація в країні (ракетні удари, обстріли). Номери в готелях бронюють за день-два до подорожі. Часто скасовують броні. Минулих років різдвяний період був одним з пікових для львівського туризму. У цей період заповненість львівських готелів була на рівні 80−90%. Тепер заповненість зменшилася удвічі. Але добре те, що маємо».

Христина Лебедь каже, що левова частка туристів, які приїжджали до Львова на зустріч нового року, українці з Одеси, Харкова, Києва, Дніпра. Серед іноземців найбільше було поляків, англійців, турків… Також до туристично-інформаційних центрів Львова за допомогою зверталися гості із Словаччини. Цікавилися екскурсіями містом та безпекою. Зараз іноземні туристи становлять 1−3% від загальної кількості приїжджих.

… На зустрічі нового року в центрі Львова, журналістка «ВЗ» поспілкувалася з туристами, які приїхали з Одеси та Києва. «Ми з хлопцем приїхали до Львова за два дні до нового року, бо побачили, що останнім часом ситуація з ракетними обстрілами в Одесі була важкою, — розповіла одеська топмодель Ельвіра. — Планували зустрічати новий рік у рідній Одесі. Але вирішили, що у Львові безпечніше зустрічати свята. Вперше тут гостюємо і приємно вражені містом. Красива архітектура, ціни на харчування у ресторанах і проживання в готелі трохи дешевші, ніж в Одесі. Тут менше повітряних тривог. Завжди відкладали на потім візит до славного Львова. Не пошкодували, що 2023 рік зустріли у столиці Галичини. Забронювали готель на два дні. Різдво будемо святкувати в Ужгороді».

Киянин Максим приїхав сюди на довший термін — від нового року аж до завершення Різдва (до 9 січня).

«У столиці складна ситуація зі світлом, часто літають дрони „Шахіди“, багато ракет, триває руйнування інфраструктури, — зітхає Максим. — Вирішили з сім'єю поїхати на зустріч нового року до Львова. За новорічну вечірку в ресторані центру Львова заплатили 14 тисяч гривень. У Києві нам би обійшлося таке святкування мінімум 50 тисяч. Не вперше гостюємо у Львові. Тут все красиво — гостинно, затишно, а тепер найголовніше — безпечніше, ніж у столиці України».

Схожі новини