Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Стрийському парку облаштовують долину нарцисів

Садять також дорогі сорти тюльпанів із Голландії, які розквітнуть наприкінці квітня

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

«Це буде неповторна краса, якої ніде більше не зустрінеш у Львові. Непересічний густий килим тюльпанового листя навесні, цвітіння кольорових квітів і різнобарвʼя у затінку платанів».

Такими словами виконувачка обов’язків директорки Стрийського парку Олена Мазурик охарактеризувала проєкт щодо висадки на початку 2023 року ста тисяч цибулин весняних квітів. Комунальники садять цибулини тюльпанів, підсніжників, нарцисів, гіацинтів, крокусів, ірисів… Саджанці для Стрийського парку подарували представники українсько-нідерландського благодійного фонду Smart Medical Aid.

«Цибулини квітів висаджують на клумбах платанової алеї та в інших місцях парку, де раніше були клумби, — каже Олена Мазурик. — Нові клумби ми не облаштовували, нічого у парку не розкопували. Уже висадили близько 75 тисяч тюльпанів. Цих квітів маємо понад сто видів. Також висадили 5,2 тисячі крокусів. Висаджуємо близько 40 видів нарцисів. Тепер будемо мати свою долину нарцисів у Львові. Навесні у нашому парку цвістиме понад 20 тисяч цих квітів».

Запитую, чи не нашкодять посадженим цибулинам морози, які вдарять до кінця тижня.

«Морози не вплинуть на саджанці, бо це холодостійкі сорти рослин, — переконує директорка парку. — Цибулини садили у весняну погоду, коли ґрунт трохи розігрітий. Це комфортні умови для садіння цибулькових рослин. Тюльпани розквітнуть у кінці квітня чи на початку травня. Тюльпанів маємо багато кольорів, видів і підвидів. Це гарні сортові квіти родом із Голландії».

За словами Олени Мазурик, новоспечені клумби охоронятимуть від крадіїв камери спостереження в парку. А у верхній частині парку чергуватимуть охоронці. «Сподіваюся, що люди переглянули своє бачення про те, що хочуть мати вдома такі самі квіти і не будуть красти з паркової клумби, — наголошує пані Олена. — У частині парку працюватиме охорона».

Схожі новини