Передплата 2024 «Добра кухня»

лукашенко дозволив собі довіку керувати білоруссю

  • 31.12.2022, 18:45
  • 936

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко підписав зміни до закону «Про Національні збори (парламент) республіки білорусь», які дозволять йому залишатися у політиці й після формального припинення повноважень

олександр лукашенко. Фото із мережі
олександр лукашенко. Фото із мережі

Зміни передбачають зменшення значення білоруського парламенту на користь новоутвореного органу — Всебілоруських народних зборів, утвореного після так званого референдуму про внесення поправок до конституції білорусі.

По-перше, замість двох сесій білоруських Народних зборів буде лише одна — з вересня по червень. По-друге, в парламенту відбирають права обирати суддів конституційного суду й членів центральної виборчої комісії.

Тим часом депутати обох палат білоруського парламенту — палати представників (нижньої) та ради республіки (вищої) — беруть участь у всебілоруських народних зборах як делегати.

Зрештою, лукашенко передбачив положення, згідно з яким президент білорусі, який припинив виконання своїх повноважень, входить до складу ради республіки за його згодою довічно.

Аналогічне положення ухвалили і в рф у 2020 році, де путін після теоретичного припинення повноважень президента зможе бути членом ради федерації росії.

Схожі новини