Передплата 2024 «Добрий господар»

Із нового року подорожчає холодна вода

ЛМКП «Львівводоканал» пропонує підвищити тариф на водопостачання та водовідведення на 2 гривні 04 копійки за кубометр

Фото pexels
Фото pexels

Не виключено, що з нового року в Україні зростуть тарифи на водопостачання та водовідведення. Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), планувала на засіданні 27 грудня підвищити тарифи на водопостачання та водовідведення.

Підвищення тарифів відбудеться двічі - з 1 січня та з 1 липня 2023 року. НКРЕКП пояснила підвищення тарифів збільшенням обсягів реалізації, видатків на оплату праці, збільшенням амортизації та подорожчанням електроенергії. Тарифів на воду в Харківській, Миколаївській та Херсонській областях, що постраждали внаслідок бойових дій, не збільшуватимуть.

Раніше усі водоканали України подали свої пропозиції на підвищення тарифів.

«ЛМКП „Львівводоканал“ подав до НКРЕКП тариф, запропонований на 2023 рік, — розповіла „ВЗ“ речниця „Львівводоканалу“ Христина Копильчак. — За нашою пропозицією, централізоване водопостачання має зрости лише на 8%, тобто на 1 грн 40 коп. за кубометр. Якщо зараз тариф на водопостачання і водовідведення — 25,88 грн за кубометр, то з січня-2023, якщо Нацкомісія це погодить, він має стати 27 гривень 92 копійки. Тобто загалом тариф зросте на 2 гривні 04 копійки, а саме: на 1,40 грн водопостачання і на 64 коп. — водовідведення. Причина зростання — кілька показників, які змінилися за цей рік. Збільшилися обсяги реалізації, збільшилися витрати електричної енергії на централізоване водопостачання на 11,5%, і на 14% - на централізоване водовідведення. Також збільшилися витрати на оплату праці. Відповідно пропонуємо Нацкомісії таке коригування тарифів. На своєму засіданні Нацкомісія визначить, чи буде підвищення тарифів для водоканалів. Це не тільки наш водоканал, це усі водоканали України подали свої пропозиції і очікують результатів. Також йдеться про підвищення двічі — з 1 січня і з 1 липня. У Нацкомісії вирішили розділили підняття тарифу на два етапи, щоб увесь процес був максимально легшим для населення».

Схожі новини