Передплата 2024 «Добрий господар»

Керівник польської поліції розповів подробиці вибуху подарунка з України

  • 17.12.2022, 20:15
  • 1 105

Глава поліції Польщі Ярослав Шимчик, якого госпіталізували після вибуху у штаб-квартирі поліції у Варшаві, розповів про деталі інциденту

Фото - з мережі
Фото - з мережі

Про це повідомляє RMF 24.

Як зазначається, генералу Шимчику під час візиту в Україну подарували два протитанкові гранатомети (ймовірно RGW-90), які, за словами української сторони, були використані.

За інформацією видання, перший подарунок був від голови Національної поліції Ігоря Клименка — використаний протитанковий гранатомет, із якого стріляли по російських танках, на вигляд як довга труба, закупорена з обох боків пінополістиролом. Його переробили на динамік і Клименко, за словами одного з членів польської делегації, навіть увімкнув музику, щоб продемонструвати його роботу й запевнити, що всередині немає вибухових матеріалів.

Згодом польські поліцейські зустрілися з головою Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергієм Круком. Після зустрічі його заступник Дмитро Бондар провів для них екскурсію кімнатою, де були зібрані знешкоджені фахівцями служби предмети, в тому числі снаряди та міни. Шимчик отримав у подарунок ідентичний тубус гранатомета, запевнивши, що гранатомет використаний і безпечний. Генералу також сказали, що тубус «можна перевозити без будь-яких документів і що він коштує як брухт».

Після повернення до Варшави Шимчик залишив подарунки у задній частині свого кабінету. Наступного дня, як розповів очільник польської поліції, він хотів перекласти подарунки, і коли поставив один із гранатометів вертикально на підлогу, за мить пролунав вибух.

«Вибух був потужним — силою удару пробило підлогу та пошкодило стелю», — сказав Шимчик.

Водночас військові експерти вважають, що такий гранатомет не міг вистрілити сам собою, якщо тільки не був пошкоджений. Також можливо, що глава поліції міг натиснути на певну частину пускової труби, яка не була ретельно перевірена.

Схожі новини