Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«В армії після 2014 року були зроблені колосальні зміни»

  • 12.12.2022, 15:44
  • 877

За каденції п’ятого президента Порошенка після 2014 року були зроблені колосальні зміни в українській армії - як в якісному, так і кількісному плані

Про це в інтерв'ю НВ заявив експерт британського Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень Олександр Данилюк.

Він наголошує: значною мірою ми повинні подякувати і військовому, і політичному керівництву України того часу за те, що Збройні сили були створенні в тому боєздатному вигляді, в якому вони ніколи до того не існували.

«Після 2014 року колосальні були зроблені зміни і в якісному, і в кількісному плані. Багато хто сміявся, коли країну включали в десятку найбільш спроможних армій світу п’ять років тому. Але це так і є. Я думаю, що значною мірою ми повинні подякувати і військовому, і політичному керівництву України в той момент за те, що насправді Збройні сили були створенні в тому боєздатному вигляді, в якому вони ніколи до того не існували», — сказав Данилюк.

«Якщо говорити, наприклад, про кількісні показники. Україна за своїми артилерійськими спроможностями (а це найбільш важливі спроможності у цій війні, як ми бачимо) входила в світовий ТОП: понад півтори тисячі одиниць ствольної артилерії, приблизно така ж кількість РСЗВ. Це такі кількості, які одиниці країн в світі мають: росія, Сполучені Штати, Китай, Іран, Пакистан — найбільші оці військові super power, ті що путін згадує», — пояснює експерт.

«Щільність протиповітряної оборони: 60 дивізіонів відновлених і модернізованих систем С-300, БУКи, трошки С-125 (вони менш важливі). Колосальна робота над підвищенням живучості, постійні тренування по виживанню в умовах повномасштабного вторгнення і ударів ракет по місцях дислокації. У нас менш як 15 відсотків втрат по системах з початку війни. Це безпрецедентний успіх», — зазначає Данилюк.

«Подивіться, що відбувається зараз з російськими аеродромами внаслідок атак українських безпілотників. Хочу сказати, що у нас, на щастя, таких втрат нашої небагаточисельної бойової авіації навіть в умовах, коли рівняли аеродроми Калібрами, іншими російськими ракетами, не було», — констатував Данилюк.

«Та ж авіація. У нас, здавалося, цих літаків не так і багато. Якщо порівняти з середньою (кількістю) по країнах НАТО, не брати до уваги Сполучені Штати, то виявиться, що і літаків було не так мало, і пілоти були непогано підготовлені. Танки — також дуже важливе питання. Понад 900 танків в строю, більшість з яких були після 2014 року не те, що відновлені, модернізовані. Просто їх не було до 2014 року, були абсолютно зворотні процеси», — нагадав Данилюк.

Схожі новини