Передплата 2024 ВЗ

путін втрачає підтримку в ОРДЛО, — аналітики

  • 11.12.2022, 11:15
  • 905

Президент рф володимир путін ризикує втратити підтримку представників ОРДЛО через нездатність російських військ відкинути українські війська далі на захід від Донецька та «захистити» Донбас

володимир путін. Фото із мережі
володимир путін. Фото із мережі

Як пишуть аналітики, колишній міністр оборони самопроголошеної «Донецької народної республіки» («днр») Ігор Гіркін, який також керував облогою Слов’янська у 2014 році, розкритикував Путіна за те, що він не зміг витіснити українські сили поблизу Донецька з артилерійської зони, відзначили аналітики.

Він, зокрема, розкритикував заяву путіна, який охарактеризував так звану «спецоперацію» як «стабільну». Гіркін заявив, що лише путін і міністерство оборони рф вважають війну успішною. Так званий колишній «міністр безпеки» самопроголошеної «днр» Олександр Ходаковський зазначив, що тривале правління путіна «не було повністю успішним». Він також додав, що російський диктатор успадкував досить корумповане суспільство, яке він не може виправити через усунення начальника генштабу росії Валерія Герасимова. За його словами, йдеться про необхідність змінити стан справ, зокрема, через корупційні схеми навколо реконструкції Маріуполя. Відомий російський військовий блогер також звинуватив російські збройні сили, що вони не застосували контрбатарейний вогонь під час оборони Донецька. Попри те, що вони ніколи цього не робили протягом попередніх восьми років війни, йдеться в аналітичному звіті.

Критику Гіркіна та Ходаковського аналітики вважають безпрецедентно прямою порівняно з їхніми попередніми нападками на Кремль.

«Ці відверті напади на путіна можуть відображати розбіжності між провоєнною „днр“, ветеранськими громадами та путіним. російські ветерани та проксі-спільнота давно попереджали Ккремль про недоліки дизайну його військової кампанії, але згуртувалися за путіна, вірячи, що його війна — як мінімум — призведе до російської окупації Донбасу», — відзначили аналітики.

Аналітики ISW також повідомили про відеоматеріали, на яких представники так званої «луганської народної республіки» («лнр») відмовляються воювати за територію в «днр» після захоплення рф Лисичанська.

«путін не досяг своєї риторичної мети від 24 лютого „врятувати“ людей на Донбасі, змусивши київський уряд капітулювати, а також не досяг локальних військових цілей на Донбасі», — йдеться в аналітичному звіті.

Умови, які путін визначив для тривалої війни, можуть ще більше поставити під сумнів його зусилля заспокоїти спільноту провоєнних блогерів, які представляють важливі націоналістичні фракції та інтереси, відзначили аналітики.

Схожі новини