Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові відкрили центр захисту дітей, які стали жертвами війни. Як звернутися по допомогу?

Йдеться насамперед про пошук дітей, яких рашисти незаконно депортували на територію рф та білорусі

У Львові відкрили консультаційний центр Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Львівській області. У ньому надаватимуть консультації із питань розшуку, повернення дітей, вирішення соціальних та юридичних питань, подання відповідних звернень до уряду. Це другий центр в Україні, який допоможе батькам знайти дітей, якщо їх насильно депортували на територію рф чи в білорусь. Наступний центр планують відкрити у Хмельницькому.

«Важливо поінформувати населення Львівщини та сусідніх областей про послуги центру Уповноваженого ВРУ з прав людини у Львівській області, закликати не зволікати, а одразу звертатися до фахівців щодо будь-яких ситуацій, які свідчать про порушення прав дітей або злочинів, скоєних проти них, — сказала під час відкриття центру представниця Уповноваженого ВРУ з прав людини у західних областях Світлана Семчишин. — Повномасштабна агресія рф вплинула на те, що в Україні збільшилася кількість сімей з дітьми, які потрапили в складні обставини. Дітей розлучають з рідними, їх примусово депортують чи діти зникають безвісти, чи отримують травми внаслідок війни. У рамках ініціативи порталу „Діти війни“ в Україні запрацював такий перший консультаційний центр з прав людини (у Києві). Його відкрили 17 серпня 2022 року».

Світлана Семчишин запевнила, що у львівський центр по допомогу можуть звертатися батьки, родичі дітей, які потребують допомоги і захисту. Там працюватимуть за принципом звернення не, як до чиновників, а як для людей, які насамперед поспівчувають родині і водночас оперативно підготують документи, аби врятувати українських дітей від всиновлення у російські родини.

Заступник голови Львівської ОВА Іван Собко додав: «Щодня на Львівщину з робочим візитом прибувають представники міжнародних організацій, які пропонують допомогу в різних сферах, зокрема в гуманітарній. Особлива увага — до захисту дітей. Центр з прав людини, який відкрився у приміщенні Львівської ОВА допомагатиме потребуючим розв’язувати проблеми, зокрема родинам переселенців».

Представник департаменту з питань захисту прав дітей, молоді та спорту Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Станіслав Маляр поінформував, що з 24 лютого рашисти викрадають дітей із зон бойових дій. У росії дітей незаконно всиновлюють, при цьому змінюють їх прізвища і навіть дати народження… Цифри неприємні. Територію України вимушено покинули понад два мільйони дітей, 700 тисяч з них примусово депортували до рф (цифра орієнтовна). Вдалося повернути з депортації майже сто дітей.

«Немає в Україні дитини, яка б не зазнала травм від війни, — наголошує чиновник. — Одні засинають і прокидаються під сирени, інші змушені покинути домівки. Діти — та категорія, які самі себе не можуть захистити. Тому створені центри для їх захисту. Центри працюють, як «єдине вікно».

Схожі новини