Передплата 2024 ВЗ

У семи архітектурних пам’ятках Львівщини — віртуальні екскурсії. Які переваги для туристів?

Дистанційна мандрівка допоможе ретельно спланувати свою подорож, або не відкладати знайомство з архітектурою на потім

Презентація віртуальних турів відбулася у Жовківському замку. Фото з архіву управління курортів та туризму ЛОВА
Презентація віртуальних турів відбулася у Жовківському замку. Фото з архіву управління курортів та туризму ЛОВА

7 відомих архітектурних пам’яток Львівської області (храм святого Йосипа у Підгірцях, дерев‘яна церква святого Юрія у Дрогобичі, 56-и метрова дзвіниця монастиря у Підкамені, дерев’яна церква Стрітення Господнього 1757 року у Черепині, музей-садиба Маркіяна Шашкевича у Підлиссі, церква святої Параскеви у Буську, музей-заповідник «Жовківський замок») відтепер мають віртуальні екскурсії. Після реставрації ці пам’ятки оцифрували для 3D турів, які популярні серед туристів.

3D тури — одна з найважливіших платформ для промоції історико-архітектурної спадщини. Завдяки 3D турам можна детально ознайомитися та захопитися пам’ятками, щоб спланувати майбутні подорожі. Роботи з оцифрування пам’яток Львівської області виконувала компанія «Скайрон», яка більше шести років сканує пам’ятки в Україні та за кордоном.

Історія віртуальних турів почалася з Великобританії. Перший 3D тур розробив у 1994 році інженер Колін Джонсон. Він створив тривимірну реконструкцію музею-замку Дадлі з можливістю «проходити» приміщеннями, які оформлені у стилі 1550 року.

Як розповіла у коментарі для «ВЗ» начальниця управління туризму та курортів Львівської ОВА Наталія Табака, роботи з оцифрування семи пам’яток тривали три місяці і коштували обласній скарбниці 50 тисяч гривень (у рамках програми управління на 2022 рік).

Запитую чиновницю, чи віртуальні тури не зменшать туристичний потік до цих пам’яток.

«Застережень про те, що туристи не захочуть відвідати пам’ятку, немає, — пояснила Наталія Табака. — Це дає можливість попередньо оглянути пам’ятку архітектурної спадщини і вже з більшою зацікавленістю спланувати свій візит до неї. Також це альтернатива відкладеній подорожі. Через пандемію ковіду та воєнний стан, не всі мають змогу відвідувати культурні цінності, аби відновити свій духовний та емоційний стан. Це буде дистанційна мандрівка. Ще одна перевага 3D туру — в момент відвідання пам’ятка може бути з певних причин зачинена. Можна наживо оглянути її зовні, а зсередини — завдяки 3D туру. Навіть гіди говорили, що віртуальні екскурсії додають привабливості для туристичних маршрутів. Деякі туристи по кілька разів готові відвідувати той самий об'єкт. А мистецтво гіда — додати кілька унікальних даних про пам’ятку під час живої екскурсії. Ще одна перевага: для гідів — підготуватися до екскурсії, для студентів — підготувати навчальний матеріал чи наукову роботу».

«Однією зі стратегічних цілей нашого управління — присутність туристичних продуктів Львівщини у цифровому просторі. Тепер це одна з найважливіших платформ для промоції, зокрема і історико-архітектурної спадщини. Після війни туристичні потоки в Україні відновляться і Львівщина стане туристичним магнітом для багатьох мандрівників», — підсумував заступник начальника управління туризму та курортів Львівської ОВА Тарас Лозинський.

Схожі новини