Передплата 2024 ВЗ

Єврокомісія планує запровадити кримінальну відповідальність за порушення санкцій

  • 02.12.2022, 14:30
  • 636

Єврокомісія пропонує види покарань за порушення санкцій ЄС

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

«Поки російська агресія проти України триває, найважливішим є повне виконання обмежувальних заходів ЄС, а порушення цих заходів не карається», — йдеться у повідомленні пресслужби Єврокомісії.

Пропозиція Комісії встановлює спільні правила ЄС, які полегшать розслідування, переслідування та покарання за порушення обмежувальних заходів у всіх державах-членах. Запропонована Директива встановить однаковий рівень штрафів у всіх державах-членах.

Відтак, це закриє чинні юридичні лазівки та посилить стримуючий ефект порушення санкцій ЄС.

ЄК навела приклад кримінальних злочинів, які порушують санкції ЄС:

— надання коштів або економічних ресурсів у доступ або користування певної особи, організації чи органу;
 — незаморожування цих коштів;
 — надання можливості на в'їзд певних осіб на територію держави-члена або їх транзитного проїзду через територію держави-члена;
 — здійснення операцій з третіми країнами, які заборонені або обмежені обмежувальними заходами ЄС;
 — торгівля товарами або послугами, імпорт, експорт, продаж, купівля, передача, транзит або транспортування яких заборонено або обмежено;
 — забезпечення фінансової діяльності, яка заборонена або обмежена;
 — надання інших заборонених або обмежених послуг, як юридичні консультації, трастові послуги та податкові консультаційні послуги.

Водночас порушення стосуватимуться й обходу обмежувальних заходів ЄС через приховування коштів або приховування того факту, що особа є кінцевим власником коштів.

«Залежно від правопорушення окрема особа може бути притягнена до максимального покарання у вигляді щонайменше п’яти років позбавлення волі; компанії можуть бути піддані штрафам на суму не менше 5% від загального світового обороту юридичної особи (компанії) за господарський рік, що передував рішенню про штраф». — наголосили в ЄК.

Цю пропозицію обговорюватиме Європейський парламент і Рада.

Схожі новини