Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хакер зламував електронні скриньки та викладав дані в Інтернет

Цією інформацією могли скористатися інші зловмисники у власних цілях

Суд визнав 31-річного мешканця Львова винним у несанкціонованому втручанні в роботу інформаційних електронних мереж, збуті інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп’ютерах, та у створенні і використанні шкідливих програмних засобів (ч.1 ст. 361, ч. 1 ст.361−2., ч. 1 ст.361−1 КК України).

Як повідомили в обласній прокуратурі, винуватець, маючи навички з використання програмного забезпечення, за допомогою власного комп’ютера поширив через Інтернет серед необмеженого кола осіб шкідливе програмне забезпечення, призначене для несанкціонованого втручання в роботу електронних інформаційно-комунікаційних систем.

Відповідно до висновку комп’ютерно-технічної експертизи та бази даних «VIRUSTOTAL» зазначена програма є шкідливою. Зловмисник, використовуючи вказану програму, шляхом підбору авторизаційних даних, а саме, логіна і пароля, отримав доступ до 53 облікових записів поштових скриньок, що є інформацією з обмеженим доступом, яка створена та захищена відповідно до вимог чинного законодавства.

Засуджений здійснив несанкціоноване втручання в роботу облікових записів 12 відомих мережевих поштових сервісів, що призвело до порушення порядку маршрутизації інформації, її блокування та витоку.

Вироком суду йому призначено покарання у виді 1 року і 6 місяців позбавлення волі зі встановленням іспитового строку.

Як повідомили журналістці «ВЗ» у кіберполіції, зловмисник отримував доступ до облікових записів електронних поштових скриньок, які належать як громадянам, які проживають на території Львівської області, так і інших областей. Надалі вивантажував отримані дані та розповсюджував їх в мережі Інтернет за допомогою сервісу для обміну файлами. Збитків як таких немає, лише — розповсюдження персональних даних осіб в мережі Інтернет, що своєю чергою може використовуватися іншими зловмисниками у власних цілях.

Схожі новини