Передплата 2024 «Добра кухня»

Комуністичний режим намагався знищити всі сліди Голодомору, але завдяки архівам СБУ нас чекають нові значущі знахідки, — директор Архіву

  • 29.11.2022, 16:25
  • 598

Радянська влада намагалася знищити сліди Голодомору та масових штучних голодів в Україні, але, попри всі зусилля КДБ, чимало матеріалів вціліли. Частина цього масиву й досі не вивчена повністю, проте перебуває на зберіганні в архівах Служби безпеки. Тож у майбутньому українська та світова спільноти можуть дізнатися нові значущі факти про цей геноцид українського народу

Про це директор Галузевого державного архіву СБУ Андрій Когут заявив в інтерв'ю для видання «КП в Україні» до Дня пам’яті жертв Голодомору.

«Після Голодомору архіви пройшли чистку. Документи, які могли свідчити про штучно створений голод, масово знищувались або так змінювались, щоб потім неможливо було встановити, що ж насправді відбувалося. Сьогодні нічого втаємниченого не залишилося, але ще не всі фонди пройшли повний комплекс науково-технічного опрацювання, тож, можливо, нас чекають нові значимі знахідки», — підкреслив Андрій Когут.

Служба безпеки України не лише забезпечує вільне й неупереджене дослідження, а здебільшого вона є ініціатором масштабної роботи архівістів з опрацювання та переосмислення наявних документів спільно з науковцями, дослідниками та журналістами.

Нагадаємо, що державний архів СБУ є одним із найбільш відкритих серед усіх пострадянських країн. І скористатися ним можуть усі, кого цікавить період тоталітарного комуністичного режиму.

Схожі новини