Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Газпром» вирішив законсервувати обладнання на «Північних потоках», — ЗМІ

  • 28.11.2022, 14:30
  • 600

«Газпром» вирішив законсервувати обладнання на компресорних станціях «Портова» та «Слов'янська», які подавали газ до газопроводів «Північний потік» та «Північний потік-2»

"Газпром" вирішив законсервувати обладнання на компресорних станціях, які подавали газ до газопроводів "Північний потік" та "Північний потік-2". Фото із мережі
"Газпром" вирішив законсервувати обладнання на компресорних станціях, які подавали газ до газопроводів "Північний потік" та "Північний потік-2". Фото із мережі

Як повідомило джерело, що все обладнання залишиться на станціях, перевозити його кудись не планують, а за потреби воно зможе швидко розпочати роботу.

На компресорній станції «Портова» використовувалися дев’ять газоперекачувальних агрегатів — турбіна та компресор. Шість є газовими турбінами Siemens SGT-A65 (вироблені на базі авіаційних двигунів Rolls-Royce), три — турбіни меншої потужності SGT-A3.

У штатному режимі на «Портовій» у роботі мають бути шість турбін, з яких п’ять машин качають газ, а одна перебуває в гарячому резерві. Жодна з машин зараз не в робочому стані, а одна залишається у Німеччині після ремонту, зробленого в Канаді. На компресорній станції «Слов'янська» встановлено 11 ГПА-32 «Ладога».

Сергій Кондратьєв з Інституту енергетики та фінансів зазначив, що консервація обладнання компресорних станцій є логічним кроком.

По-перше, відновленняроботи трубопроводів найближчим часом не буде. По-друге, перенести унікальні агрегати з «Портової» просто нікуди.

За оцінкою експерта, роботи з консервації можуть тривати до трьох-п'яти місяців, витрати в середньому можуть становити до 2−3 млрд рублів.

Схожі новини