Передплата 2024 «Добра кухня»

путін хоче ліквідувати лукашенка, щоб отримати контроль над його армією

  • 26.11.2022, 13:15
  • 1 295

У москві планують ліквідувати олександра лукашенка, щоб втягнути білоруську армію у війну проти України

путін хоче ліквідувати лукашенка. Фото - AP
путін хоче ліквідувати лукашенка. Фото - AP

Про це повідомили в Інституті Роберта Лансінга з посиланням на джерела у військовому керівництві росії.

За даними джерел у москві, у кремлі захотіли «радикально вирішити питання» про пряме втягування білорусі у війну проти України — за вказівкою володимира путіна після повернення з саміту блоку ОДКБ у Вірменії розвідка рф може спробувати влаштувати замах на лукашенка або його імітацію, щоб залякати останнього та змусити його віддати наказ про участь армії рб у війні.

У Головному розвідувальному управлінні рф опрацьовують сценарій, який передбачає вбивство лукашенка, в результаті якого його обов’язки покладуть на чинного генсека ОДКБ Станіслава Зася, який повністю лояльний росії і перебуває під контролем ГРУ.

За планом кремля, Зась оголосить про «приєднання» білорусі до росії, щоб «запобігти військовій загрозі» з боку України та Польщі.

ГРУ схиляється до варіанта вбивства лукашенка та призначення Зася, оскільки білоруський диктатор зрозуміє, хто стоїть за спробою замаху у разі його імітації. Після цього він продовжить нагнітати антиукраїнську та антизахідну риторику, але ухилятиметься від прямої участі білорусі у війні.

Аналітики зазначають, що подібний сценарій може допомогти кремлю об'єднати під своїм командуванням армії росії та білорусі.

росія, швидше за все, влаштує збройні провокації у білорусі, щоб підштовхнути лукашенка до вступу у війну. Але страх втратити владу залишиться для нього головною перешкодою на шляху до цього кроку.

«Останні повідомлення з джерел у москві підтверджують попередні висновки аналітиків інституту та вказують на користь драматичного сценарію для лукашенка», — резюмували в інституті.

Схожі новини