Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

З 24 лютого на Львівщині народилися 11 тисяч 500 дітей

За десять років народжуваність у регіоні зменшилася на 30%

За дев‘ять місяців повномасштабного вторгнення рф у Львівському обласному перинатальному центрі народилися 3,5 тисячі дітей, 115 двієнь та чотири трійні. Тисячу дітей народили жінки, які мають статус внутрішньо переміщених. Допомогу надають кожній жінці, яка звертається у Львівський перинатальний центр. Йдеться насамперед про медичну та психологічну допомогу внутрішньо переміщених жінок. Бо багато жінок переїхали з небезпечних регіонів без чоловіків та інших родичів.

Про це повідомила на брифінгу директорка Львівського обласного клінічного перинатального центру Марія Малачинська.

Пані Марія каже, що за час війни у перинатальному центрі для передчасно народжених дітей відкрили відділення медичної реабілітації. Тут працюють педіатри, хірурги, офтальмологи. Важливо, щоб діти мали вчасну реабілітацію, якої потребують. Також у перинатальному центрі відкрили кабінет діагностики патологій грудних залоз. В одному кабінеті можна зробити мамографію та ультразвук молочних залоз.

«Закликаємо приходити на обстеження: мамографія безкоштовна, згідно із пакетом Національної служби здоров’я України, — додала Марія Малачинська.

Про демографічний спад

Упродовж останніх десяти років демографічні показники на Львівщині погіршуються. Народжуваність зменшилася на 30%.

На цьому наголосив головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА з акушерства та гінекології Михайло Степанчак.

«За дев’ять місяців війни на Львівщині народилися 11 тисяч 500 дітей, — каже він. — Це на тисячу дітей менше, ніж у попередньому році. Така тенденція, на жаль, зберігається. 1700 дітей народили внутрішньо переміщені жінки. З них — двадцять двієнь».

Про календарі щеплення для немовлят

«Кожна дитина, яка виписується має усю інформацію щодо вчасних щеплень від захворювань, — сказала Марія Малачинська. — Також кожну новонароджену дитину можна безкоштовно обстежити на 21 генетичну патологію. Досі в Україні це була платна послуга в приватних закладах. Забезпечуємо таке обстеження для дітей із семи областей України. Станом на 24 листопада обстежили чотири тисячі дітей».

Марія Малачинська поінформувала, що перші вакцини для немовлят — від туберкульозу та від гепатиту В. Такі щеплення роблять у пологовому будинку. Наступні консультації щодо вакцин мають бути розписані в педіатра.

Відтепер у перинатальному центрі можна отримати щеплення від папіломавірусусної інфекції (для дівчаток до 18 років). Щеплення вакциною Гардасил безкоштовне. Це необхідно для того, щоб попередити патології шийки матки.

Схожі новини