Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Дайте Україні спокій»: прем'єр Іспанії звернувся до путіна

  • 21.11.2022, 16:30
  • 1 063

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес на пленарному засіданні Парламентської асамблеї НАТО скерував «гучне послання» президенту рф володимиру путіну

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес. Фото із мережі
Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес. Фото із мережі

«Дайте Україні спокій», — заявив Санчес.

Поки ця «абсурдна війна» не закінчиться, наголосив він, країни-союзники будуть єдиними на боці українського уряду в захисті демократії, суверенітету і територіальної цілісності своєї країни.

Санчес запевнив, що НАТО зміцніла «перед обличчям диких розрахунків» російського президента, і високо оцінив «оперативність, рішучість і розвідку», з якими Альянс відреагував на вторгнення. Він закликав зберігати «твердість, єдність і поміркованість», уникаючи ескалації конфлікту і, як приклад, навів реакцію союзників на «випадкове попадання ракети» на польську територію минулого тижня.

«Стримування не можна плутати з пасивністю», — зазначив Санчес, який попередив, що «воєнні злочини [в Україні] не можуть залишитися безкарними» і що ворогом є не російський народ, а «автократія на чолі із путіним».

Санчес оцінив внесок Іспанії в оборону України через фонд ЄС для фінансування закупівлі зброї у майже 270 мільйонів євро і високо оцінив солідарну реакцію іспанського суспільства, нагадавши, що понад 135 тисяч українських біженців були тимчасово розміщені в Іспанії.

Війна в Україні стала основною темою 68-ї щорічної сесії Парламентської асамблеї НАТО, яка з п’ятниці відбувається у Мадриді. Незважаючи на те, що Україна не є членом НАТО, заплановано, що президент Володимир Зеленський закриє пленарне засідання, в якому беруть участь 269 парламентаріїв з 30 країн-членів Альянсу і десяток делегацій з асоційованих країн і країн-спостерігачів, в тому числі з України. Перед початком сесії з вітальним словом виступила Ольга Стефанішина, віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України. Пленарне засідання сесії відкрив її чинний президент, конгресмен США Джеральд Коннеллі.

Схожі новини