Передплата 2024 «Добрий господар»

Ізраїль звинуватив Іран в атаці на танкер, — CNN

  • 20.11.2022, 16:15
  • 725

Ізраїль звинуватив Іран в атаці дронами Shahed-136 на нафтовий танкер Pacific Zircon біля берегів Оману — у Перській затоці

Ізраїль звинуватив Іран в атаці на танкер в Перській затоці дроном-камікадзе. Фото CNN
Ізраїль звинуватив Іран в атаці на танкер в Перській затоці дроном-камікадзе. Фото CNN

Відомо, що lрон атакував судно під ліберійським прапором, яке перевозило газойль. Представник американських військових повідомив, що судно не зазнало серйозних збитків й може продовжувати подорож.

В Ізраїлі напад вважають провокацією.

«Ми розглядаємо це як іранську провокацію в Перській затоці - це не напад на Ізраїль — це те саме, що вони зазвичай роблять у Перській затоці, намагаючись підірвати стабільність і здебільшого вплинути на події чемпіонату світу», — зазначив анонімний ізраїльський чиновник.

Під час аналізу уламків з`ясувалося, що атаку здійснив дрон-камікадзе серії Shahed. Командувач Центрального командування США генерал Майкл «Ерік» Курила додав, що напад «ще раз демонструє дестабілізаційний характер зловмисної діяльності Ірану в регіоні».

Унаслідок інциденту ніхто не постраждав. Корпус судна має незначні ушкодження. Проте витоку вантажу чи потрапляння води не зафіксовано.

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван наголосив, що атака є «останньою в серії таких дій і дестабілізаційної діяльності».

«Вивчивши доступну інформацію, ми впевнені, що Іран, ймовірно, здійснив цю атаку з використанням БПЛА, смертоносного потенціалу, який він все частіше використовує безпосередньо і через своїх маріонеток на Близькому Сході, а також поширює в рф для використання в Україні», — заявив він.

Радник переконаний, що напад загрожує міжнародному судноплавству, торгівлі та «свободі судноплавства цим найважливішим водним шляхом».

Як відомо, у липні 2021 року іранський дрон атакував вантажне судно Mercer Street біля узбережжя Омана. Тоді загинули двоє людей. Судно було пов’язане з ізраїльським мільярдером.


Джерело: CNN

Схожі новини