Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Диво-гриб, завбільшки-завважки, як капуста

Цього літа всі захопились боровиками, а про дощовики забули…

Природа вміє приголомшувати нас своїми сюрпризами! Фото автора.
Природа вміє приголомшувати нас своїми сюрпризами! Фото автора.

Осінній грибний сезон уже майже закрито, але подекуди можна надибати цікаві лісові екземпляри, які нагадують про минуле урожайне літо.

Ось і нам посеред листопада трапився на очі велетенський кулястий дощовик. Можна назвати його грибом-пенсіонером. До вживання уже не придатний, бо зістарівся, поки всі кидалися збирати боровики, але своїми параметрами вражає досі! Завбільшки, як велика головка капусти. Та і важить майже стільки ж. Ледве втримали його на витягнутій руці, коли фотографували.

Замаскувався цей гриб біля греблі сільського ставка у старій кропиві. Якби знайшли його місяців зо два тому — білого, як велика куля морозива, з пружною, як зефір, м’якоттю — з нього мій знайомий лісник Микола Іванович неодмінно приготував би смачні відбивні. А так — маємо лише спогад про нереалізовану кулінарну удачу…

Дощовики унікальні своїм виглядом і розміром. За добу після теплого літнього дощу ці «ядра» можуть збільшитися у діаметрі на 30 см! Жоден інший гриб не росте так інтенсивно. У дитинстві ми копали цим грибом замість футбольного м’яча, використовували цю «порхавку» у своїх дитячих баталіях. Нам і в голову не могло прийти, що маємо справу з делікатесом і народним лікарським засобом.

Схожі новини