Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Для чехів фільм про Вайгля — відкриття подвигу великого земляка»

В Університеті Оломоуця відбулася прем'єра українського документального фільму про творця найефективнішої у світі вакцини від тифу

Перегляд фільму відбувся в актовому залі Університету Оломоуця. Фото «Арт-Відео»
Перегляд фільму відбувся в актовому залі Університету Оломоуця. Фото «Арт-Відео»

В одному з найпрестижніших чеських університетів, Оломоуцькому Університеті Палацького, відбулася прем'єра українського документального фільму про творця найефективнішої у світі вакцини від тифу, професора Львівського університету Рудольфа Вайгля. Фільм «Приборкувач вошей. Рудольф Вайгль» створила у Львові у 2022 році компанія «Арт-Відео», режисер і продюсер — Едуард Занюк.

У стрічці про видатного мікробіолога, двічі номінанта на Нобелівську премію, були зайняті визнані майстри сцени (Юрій Хвостенко, Януш Юхніцький), а також талановита молодь — студенти факультету культури і мистецтва Львівського національного університету ім. І. Франка. Родзинкою фільму є те, що в ньому використано кінокадри, відзняті соратником-науковцем Вайгля сто років тому. Ця кінохроніка є унікальною знахідкою, вона розповідає про досліди та наукові експедиції команди Вайгля.

Львівська прем'єра «Приборкувача» відбулася у серпні цього року і творці фільма мають на меті організувати ще декілька прем'єр у місцях світу, пов’язаних із життям і творчістю Вайгля. Першою такою локацією став Університет в Оломоуці, оскільки знаний мікробіолог народився у чеському містечку Пршерові. Наступного разу фільм про Вайгля побачать на екранах у польському Кракові (після Другої світової війни він завідував кафедрою біології у Краківському університеті). Також хочуть представити фільм у Віденському університеті, де свого часу Вайгль проходив наукову практику.

Переглянути чеську прем'єру фільму окрім студентів та викладачів Оломоуцького університету прийшли також і місцеві українці, які й організували імпрезу.

Професор славістики Зденек Пехал під час виступу на прем'єрі.
Професор славістики Зденек Пехал під час виступу на прем'єрі.

Після прем'єри професор славістики Оломоуцього Університету Зденек Пехал відзначив: «Для чехів фільм про Вайгля — безумовно, відкриття подвигу великого земляка. Ми вдячні й зворушені таким символічним жестом Львівського університету. І висловлюємо щире захоплення, що у такі нелегкі часи українці не лише боронять свою державу, але й знімають такі чудові фільми».

Режисер і продюсер фільму Едуард Занюк розповів «ВЗ» про нюанси прем'єри: «Чехи були в емоційному заскоченні від перегляду цього фільму. Вони не очікували, що такий фільм привезуть з України під час війни. Професор Пехал оцінив це як велику подію для університету. Як на мене, фільми які ми знімаємо під час війни, книжки, які ми видаємо під час війни, — це все показує, що нам треба продовжувати це робити. Це свідчить про незламність нашого духу. Це показує, на якому високому духовному, інтелектуальному рівні знаходиться Україна та українці.

Надзвичайно приємно, що чеські колеги організували перегляд на бездоганному рівні - була висока якість відтворення відео і звуку. Наступного року буде 140 років з дня народження Вайгля. Тому для чехів це велика подія. Вони хочуть передати інформацію про нього на його малу батьківщину, Пршерів, щоб там також поширили ці знання. Приємно, що всю імпрезу організували самі зацікавлені люди, без будь-якої допомоги посольств чи адміністрації. Тут бачимо своєрідний «ефект мультиплікації». Це справжній патріотизм, який підносить імідж нашої держави. Це надзвичайно приємно. І особливо приємно, що дуже активно сприйняла цей фільм молодь. Вони задавали масу запитань, зокрема, запитували, як така ефективна вакцина проти тифу могла постати сто років тому. Дуже приємно було, що їхній інтерес був неприхований і неформальний".

Схожі новини