Передплата 2024 «Добра кухня»

Енергетики розповіли, скільки ще триватимуть аварійні відключення в Україні

  • 07.11.2022, 16:35
  • 690

Українським енергетикам потрібно від 2 до 5 тижнів, щоб повернути людям більш-менш комфортний рівень після російських ударів по енергетичних обʼєктах

Про це під час брифінгу заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко та виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

За його словами, наразі головна проблема не в кількості електрики, яку виробляє країна, а в пошкодженні шляхів її транспортування.

«Уявіть, що є якийсь хайвей, яким ми транспортували електрику, і на ньому підірвана розвʼязка, зруйнований міст. І ми зараз усю цю електрику пустили замість хайвею сільськими дорогами, і там, звісно, затори, не вистачає потужності заживити всіх у повному обсязі. Це реальність, яка у нас, на жаль, сьогодні є. І для того, щоб хоча б трохи відновити ці хайвеї, нам треба 3—4—5 спокійних тижнів, і ми зможемо це зробити», — пояснив Харченко.

Своєю чергою, у ДТЕК заявили, що в Україні аварійні відключення електроенергії триватимуть ще два тижні. Це під час телемарафону сказав виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

«У центральному та північному регіонах великий дефіцит електроенергії, тому є не лише графіки погодинних відключень, а й графіки аварійних відключень. Київ та Київська область також у цьому списку. Якщо не буде обстрілів нових та руйнувань, то відремонтувати все можна найближчим часом — протягом наступних двох тижнів», — сказав Сахарук.

Він також зауважив, що дефіцит в енергосистемі є навіть попри віялові відключення, бо люди не економлять електрику в проміжках між її вимкненням, а навпаки збільшують її використання.

Схожі новини